Superlekene er et idrettsarrangement for mennesker med særskilt tilretteleggingsbehov i alle aldre og funksjonsnivå. Det ble etablert og gjennomført for første gang i 2009, med en idé om at deltakerne skal få prøve ulike idretter for å bli inspirert til fysisk aktivitet, samt fremme livskvalitet, trivsel og sunn konkurranse.

Siden den gang har Superlekene spredt seg, og arrangeres over en helg i Rogaland, på Vestland og i Møre og Romsdal. I fjor vår ble Blindheim første arrangør av lekene i fylket, mens Eide på Nordmøre arrangerte Superlekene på høsten. 20. mai går lekene av stabelen for tredje gang i Møre og Romsdal, og Blindheim har igjen fått ansvaret med å være arrangør.

– Det er veldig kjekt at vi har fått fornyet tillit både fra Superlekene og Møre og Romsdal idrettskrets til å få arrangere igjen i år. Det betyr mye for klubben og vi ser veldig frem til arrangementet, sier daglig leder i Blindheim IL, Petter Oseberg.

Vil bidra positivt

I Blindheim IL har de et tilrettelagt tilbud for personer med funksjonsnedsettelser gjennom diamantvolley. Likevel er det fortsatt mange idrettslag som ikke har et spesifikt tilbud for denne målgruppa. Oseberg håper at et arrangement som Superlekene skal være med på å bidra positivt til å endre situasjonen.

– Personer med funksjonsnedsettelser har et dårligere og mindre tilrettelagt idrettstilbud enn andre. Det er veldig synd. Dersom Superlekene både kan tiltrekke seg personer fra målgruppa som ser at det er muligheter til å drive med idrett, og inspirere flere idrettslag til å opprette et tilbud til dem, så har vi fått til noe. Det er ambisjonen vår, for det er viktig og på høy tid at denne målgruppa kommer i fokus, fastslår han.

Superlekene skal inspirere personer med funksjonsnedsettelser til å drive fysisk aktivitet gjennom at de får prøve ulike idretter. Bildet er fra Superlekene i fjor, som ble arrangert i Blindheimshallen. Foto: Blindheim IL

Mange idretter og bankett

Superlekene i år vil finne sted på idrettsanlegget til Blindheim. Blindheimshallen vil være kjernen for arrangementet, men både fotballbaner og svømmehallen på Blindheim ungdomsskole kommer til å tas i bruk. Deltakerne kan se frem til en aktiv dag med fotball, håndball, volleyball, teppecurling, svømming og innebandy, før det hele avsluttes med en bankett på kvelden.

– Alle idrettene i klubben er med på dette. Vi syntes samarbeidet med idrettene fungerte bra i fjor, og ønsker å bygge videre på det i år. I tillegg er det verdifullt å ha med Ålesunds Svømme og Livredningsklubb, samt innebandy på laget. Det er viktig for oss å legge frem et bredt tilbud slik at det er mulig for deltakerne å teste ut forskjellige aktiviteter. Vi håper at det vil være noe som passer for alle og enhver, sier Oseberg.

I fjor ble Superlekene arrangert over en hel helg, men i år har Blindheim IL besluttet å gjennomføre arrangementet på én dag.

– Aktivitetene vil foregå fra klokka 10 til 16, før dagen avsluttes med bankett. Der blir det bespisning, premieutdeling og underholdning. Vi ønsker å gjøre stas på deltakerne for innsatsen de har lagt ned i løpet av dagen. Å gå ned fra to dager til en dag var en vurdering vi gjorde fordi vi mener vi vil klare å tilrettelegge for dem på en enda bedre måte, opplyser Petter Oseberg.

Håper å toppe fjoråret

I fjor hadde Superlekene rundt 40 påmeldte deltakere. Oseberg håper at enda flere melder seg på i år slik at arrangementet blir bedre kjent blant målgruppa og sprer seg i enda større grad.

– Målet vårt er å øke påmeldingen fra i fjor, og allerede nå er det mulig å melde seg på. Samtidig ønsker vi å utnytte dagen maksimalt for å skape et bra arrangement og en best mulig opplevelse for alle som er med, sier han.

– Alle som er innenfor målgruppa er hjertelig velkommen, og man får teste ut de aktivitetene man har lyst til, understreker Petter Oseberg.