– Det føles veldig spesielt. Jeg blir litt stum og er egentlig bare veldig stolt av meg selv, sier hun til Nytt i Uka like etter at fagbrevet var i boks.

Wiig under fagprøven. Foto: Paule Miller

Helt nytt

Wiig har fagbrev i lakkering og er utdanna lakkerer. På videregående gikk hun på TIP-linja og deretter videre til bilmekaniker. Like før hun skulle gå ut som lærling som bilmekaniker, bestemte hun seg for at hun ikke ville bli bilmekaniker likevel. Hun valgte derfor å bli lakkerer og hadde en lærlingperiode på 2,5 år hos Sentrum karosseri og lakk.

Samtidig hadde Wiig fått interesse for bilpleie på privaten. Valget om å gå videre til bilpleie ble enkelt da hun fant ut at hun kunne ta et helt nytt fagbrev.

– Da ble det enda mer interessant. Jeg ble veldig positivt overraska. Jeg føler at bilpleie er et yrke som har blitt litt sett ned på, men da det kom fagbrev følte jeg at det ble stempla mer seriøst. Da tenkte jeg at jeg skulle ha utdanning innen bilpleie også, forteller hun.

Foto: Melissa Yuksel

– Dette er jo historisk. Hvordan føles det?

– Det føles veldig kult. Også har det blitt litt belyst at jeg er jente, fordi det som oftest er menn som holder på med ting rundt bil. Men jeg er veldig stolt av det, svarer Wiig.

Besto med glans

Fagprøven ble tatt denne uka og gikk over tre dager: onsdag, torsdag og fredag. Den er lagt opp som en vanlig arbeidsdag der man først skal planlegge arbeidet, før man får jobben som skal gjennomføres. Deretter går man over til det fysiske arbeidet på gulvet, før man skriver egenvurdering og snakker med sensorene til slutt.

Siden Wiig var lærling hos Lid Bil i Breivika ble fagprøven gjennomført der. Hun innrømmer at hun var nervøs før hun skulle ta det historiske fagbrevet.

– Det var jeg, men jeg føler også at jeg var veldig heldig med den prøvenemda jeg hadde. De har vært veldig snille og flinke til å prate med meg. Det gjorde meg trygg og jeg følte at det gikk greit underveis, sier hun.

Malin Leonor Wiig besto fagprøven i bilpleie med høyest mulig karakter. Foto: Paule Miller

Prøven gikk mer enn greit for Wiig, som besto med glans og fikk karakteren «meget», som er den høyeste oppnåelige karakteren.

– Det var svært og helt uforventa. Man sitter hele tida og finner småfeil med det man selv gjør. Å få den høyeste karakteren er egentlig litt ubeskrivelig, smiler Malin Leonor Wiig.