Matsvinnprosjektet kom i gang i 2021 ved at det ble søkt om midler fra Miljødirektoratet. Gjennom klimasats fikk Ålesund kommune tildelt midler til å starte opp et prosjekt som skulle omhandle matsvinn og hva man kan gjøre for å heve kvaliteten på måltidene til beboere på omsorgssentre. Kommunen startet derfor med å kartlegge matsvinn og tok for seg fire omsorgssentre og ett bokollektiv: Hatlane omsorgssenter, Spjelkavik omsorgssenter, Aspøy omsorgssenter, Blindheim omsorgssenter og Blindheim bokollektiv.

– Vi gjennomførte målinger på disse omsorgssentrene og har underveis fulgt opp med ulike tiltak for å redusere matsvinn, samtidig som vi opprettholder god kvalitet på måltidene som serveres til beboerne, sier prosjektleder Malin Lund Kleiva.

Brødinnsamling

På den første målingen som ble foretatt i prosjektet, ble det oppdaget at det kastes veldig mye brød. Mange eldre har vanskeligheter med å tygge hard og seig mat, som gjør at de ikke klarer å spise brødskorpene. Det kastes derfor mye brød i form av skorper på avdelingene, da dette ofte skjæres vekk før det serveres – faktisk så mye at det tilsvarer to brød om dagen. På grunn av de store mengdene med matsvinn som kom fra brød, iverksatte Hatlane omsorgssenter et tiltak som innebar å samle inn avskårede brødskorper og skalker for å redusere matsvinn.

– Vi begynte å samle inn skorper og skalker på Hatlane. De innsamlede brødrestene blir etter innsamling varmebehandlet og tørket, knust og gjenbrukt i ulike retter som «brødrasp». Det kan enten være som topping på gratenger eller som krønsj i desserter. Eller så kan det brukes i all grovaktig gjærbakst og i kaker, forteller Lund Kleiva.

Tiltaket har vist seg å være til stor effekt.

– Gjenbruken av brød har gjort at Hatlane omsorgssenter har klart å nesten halvere brødsvinnet sitt. Det er kokk og kjøkkenansvarlig Trine Rødseth som samler inn brødet, og hun får brukt alt på nytt. Det gjør at man får noe igjen for det som vanligvis blir kastet i søpla, opplyser prosjektleder Lund Kleiva.

– – Det er veldig kjekt. Da vi målte matsvinn for andre gang, fikk vi se at Hatlane har spart over 360 brød på ett år hvis man regner om vekten til hele brød, skyter Åshild Storaas inn, som er klinisk ernæringsfysiolog.

Trine Rødseth har hatt ansvaret for å samle inn ubrukte brødrester på Hatlane omsorgssenter. Alle restene har blitt brukt i en eller anna form i nye retter for å redusere matsvinn. Foto: Kristian Moe

Andre tiltak

Akkurat innsamlingen av brødrester er et tiltak som har vært spesifikt gjort på Hatlane omsorgssenter. Grunnen er at der har de både eget kjøkken og kokk og kjøkkenansvarlig som gjør at Hatlane har et helt annet handlingsrom enn de andre omsorgssentrene som har tatt del i prosjektet. Likevel er det slik at alle institusjonene som har vært med, har klart å redusere matsvinnet sitt fra første til siste måling. Dette har blitt gjort ved å innføre andre små tiltak som har hatt stor effekt.

Et annet spennende tiltak er innføring av Infoskjerm med menyvisning på Spjelkavik omsorgssenter, hvor beboerne og pårørende kan se hva som er dagens middag. Dette er også et viktig tiltak for å sikre riktig tilberedning og servering av maten.

– Først og fremst er det viktig å bli bevisst på hva man kaster, og fokus på matsvinn i seg selv kan bidra til at man blir mer bevisst. Små tiltak som mindre porsjoner, tettere dialog med beboerne når de skal bestille mat og merking av mat i kjøleskapet, har vist seg å ha positiv effekt, forteller Malin Lund Kleiva.

Hatlane omsorgssenter fikk diplom og blomster for å være den flinkeste institusjonen til å redusere matsvinn. Fra 2022 til 2023 reduserte de matsvinnet sitt med 54 prosent. Foto: Kristian Moe

Stor suksess

Matsvinnprosjektet til Ålesund kommune går mot slutten og er ferdig til desember. Med slutten nært forestående, kan prosjektgruppa se tilbake på et vellykka prosjekt, der alle deltakende institusjoner reduserte matsvinnet sitt betraktelig. Nå er de siste målingene rundt om på omsorgssentrene gjennomført og tallenes tale er klar.

– Hatlane omsorgssenter var de flinkeste til å få ned matsvinnet, og endte til slutt opp med en reduksjon på 54 prosent fra 2022 til 2023. Vi har beregna oss fram til at det tilsvarer at de har unngått å kaste 4,5 tonn med mat. Men det er ikke bare Hatlane som skal ha skryt, for alle omsorgssentrene har klart å redusere matsvinnet sitt ganske mye. I gjennomsnitt har alle omsorgssentrene redusert matsvinnet med 37 prosent, opplyser Malin Lund Kleiva og Åshild Storaas med et smil.