Bilen kommer til skolen gjennom et samarbeid mellom bilforhandleren Nardo Bil Ålesund og Volvo Car Norway. Volvoen som skal leveres til Borgund vgs, er en høyt utstyrt 2017-modell T8 Inscription plug-in hybrid, og er én av 30 biler som Volvo deler ut til læresteder over hele landet til bruk i opplæring av morgendagens bilmekanikere. I tillegg har Volvo laga et helt nytt program med nødvendig opplæring for lærerne.

– Volvo tok initiativ til å lage et nytt program. Skolen får ikke bare bilen, men også tilgang på program som vi bruker når vi feilsøker og jobber på bilene våre. De programmene er lagt inn i en portal, med tilgang på både webkurs og fysiske kurs. Lærerne får dermed full opplæring på bilen og programmene de skal bruke før de lærer videre til elevene, forteller servicemarkedssjef i Nardo Bil Ålesund, Magnus Aarseth.

Volvoen i sin helhet fra utsiden. Foto: Kristian Moe

Viktig for framtida

Nardo Bil Ålesund har også tidligere levert en bil til Borgund videregående skole for bruk i opplæringa. Denne bilen er fortsatt i bruk ved skolen, men dette er en del år siden og bilteknologien har utviklet seg ganske mye siden den gang. Volvo XC90 er en høymoderne bil med alt av den nyeste bilteknologien. Både Magnus Aarseth og daglig leder ved Nardo Bil Ålesund, Terje Løvmo, mener det er svært viktig at elevene ved bil- og kjøretøylinja er helt oppdatert på systemene, teknologien og hvordan moderne biler fungerer.

– Det er veldig viktig at de lærer om høyspenning på bilene og sikkerhet slik at de har kjennskap rundt det før de skal ut i lærlingtid. For vår del er det også veldig viktig med tanke på å få elever hit på utplassering og praksisplass. Da er det viktig at de er trygge på programmet Volvo bruker og at de har erfaring med nye biler. Og så har sikkerhet blitt veldig viktig og Volvo har fokus på det. Da er det viktig å ha kjennskap til det man gjør, og ikke gjør det man tror er rett, men heller følger de prosedyrene man skal, forklarer Aarseth og Løvmo.

Slik ser det ut på innsiden av Volvo XC90-en. Foto: Kristian Moe

Hvordan tror du Borgund vgs kommer til å bruke bilen?

– Det er litt vanskelig å svare på, men jeg kan se for meg at de kommer til å demontere og sjekke ting på bilen. Det blir opp til lærerne hva de ønsker å lære videre. De kommer helt sikkert til å følge opplæringsplanen. Med programmet til Volvo, får de lese av mye data, tolke signaler og diagrammer. Det er en del av læringen. I tillegg regner jeg med at de kommer til å koble ut diverse ting i systemet og legge inn feil slik at de får sett hvordan det ikke skal være, sier Magnus Aarseth.

Noah Longva Koppen (t.v.) og Eirik Larsen Kili (t.h.) som begge går andre året på kjøretøylinja på Borgund vgs, gleder seg til å få en Volvo XC90 på verkstedet. Foto: Dag Atle Lee Eksund

Fornøyd skole

Lærere og elever ved Borgund videregående skole er også svært fornøyde med at de får inn en toppmoderne, elektrisk bil som kan brukes i opplæringa.

– Vi er veldig glade for godt samarbeid med bransjen. Det å få inn en moderne og elektrisk bil er svært viktig for oss for å kunne levere dyktige folk til bilbransjen og holde opplæringa oppdatert. Dette viser at bilbransjen ønsker å satse på oss slik at vi kan forberede elevene våre og gi dem tilstrekkelig kompetanse til de skal ut i lærlingperioden, sier avdelingsleder ved Teknologi- og industrifag på Borgund vgs, Dag Atle Lee Eksund.

– Elevene våre synes også at det er kjempestas at vi får inn en slik bil og får oppdatert verkstedet vårt, legger han til.