Padel er en racketsport med opprinnelse i Spania og Latin-Amerika. Sporten kan på mange måter minne om tennis, men ses på som en kombinasjon av tennis og squash. I løpet av de siste årene har padel vokst til å bli en svært populær idrett i Norge, og antall padelbaner har økt fra omtrent 30 i 2020 til godt over 200 ved utgangen av 2021, ifølge Wikipedia.

I ålesundsområdet ble de første padelbanene opprettet på Sula av en kompisgjeng bestående av Mats Nordstrand, Kristian Molvær og Marius Vatne, som startet opp Sula Padel. For Marius var racketsporten helt ny og han hadde ingen kjennskap til den før han ble fortalt om den av sine to kompiser, som hadde oppdaget sporten på en utenlandstur.

– Jeg hadde null kjennskap og hadde aldri hørt om padel før kompisene mine nevnte det til meg. Etter det søkte jeg på sporten på Youtube og det fanget interessen min med en gang, innleder Marius Vatne, som i dag er eier i Sula Padel.

Kompisgjengen bestemte seg dermed for å starte opp et padeltilbud på Sula i form av Sula Padel.

– Dette var jo under koronapandemien, der vi så at det var mange ungdommer som ikke hadde et aktivitetstilbud. Hovedgrunnen til at vi startet opp var at folk her skulle få et tilbud på det og vi så behovet for en annen aktivitet under korona. Det var store padelmiljø i andre byer og det favner så mange, så vi tenkte at vi kunne prøve det ut her også, forteller han.

Sunnmøre Padel er det nyeste tilskuddet til padelmiljøet i Ålesund. Den flunkende nye hallen i Ratvika har fire topp moderne baner og har allerede hatt en pre-åpning. I slutten av denne måneden eller i midten av februar skal alt være klart for masse forskjellige padelaktiviteter, lover eierne Martin Helgesen (til venstre) og Tarjei Omenås (i midten), samt samarbeidspartner Marius Vatne i Sula Padel (til høyre). Foto: Kristian Moe

Padelfeber i Ålesund

Å starte opp med padel i Ålesund har vist seg å være en god idé. Året etter oppstarten til Sula Padel, etablerte Ålesund Padel seg med to baner i Spjelkavik. For en drøy måned siden hadde også Sunnmøre Padel, som er et samarbeid mellom Sula Padel, Martin Helgesen og Tarjei Omenås, en pre-åpning av sin flunkende nye padelhall i Ratvika med fire topp moderne baner.

– Jeg lufta en idé til Martin i 2018 om at det hadde vært kult å bygge en padelhall. Så var vi litt trege ut av startblokkene, men jeg synes vi har landa greit når vi nå har fått opp en hall. Jeg er veldig opptatt av å bygge ting jeg synes er gøy å holde på med, så derfor ønsket jeg å være med på Sunnmøre Padel, sier Omenås.

Padelhallen i Ratvika er ikke 100 prosent ferdig, men banene er klare til å spille på. Derfor hadde Sunnmøre Padel en pre-åpning tidlig i desember, men lover en skikkelig storåpning når alt er klart i slutten av januar/midten av februar.

– Det gleder vi oss veldig til! Hittil virker det som at folk er veldig fornøyde. Vi har fått en god mottakelse gjennom desember, men lover enda mer aktivitet når alt er ferdig. Da håper vi at enda flere tar sjansen på å prøve ut padel, sier Tarjei Omenås og Martin Helgesen.

– En sport for alle

Av aktiviteter fremover lover Sunnmøre Padel-gründerne introkurs, et konsept som heter Vinnerbane, turneringer og forskjellige typer spill innen padel som Americano og Mexicano. Men uansett hvilken aktivitet man melder seg på, oppfordrer de så mange som mulig å bare prøve ut sporten, for padel er en sport som alle kan mestre.

– Det er veldig lavterskel og er en sport alle, uansett alder eller fysiske forutsetninger, har muligheten til å spille. Det er en enkel sport å forstå seg på og det er enkle regler. I tillegg er det sosialt og man opplever mestring veldig fort, sier Tarjei Omenås, Martin Helgesen og Marius Vatne samstemt.