Det var en fullsatt sal på Parken kulturhus, god stemning og et publikum i alle aldre. Alle var klare for å høre Arif snakke om egen bok, i samtale med Andreas Wangensten Hatlevik, redaksjonssjef for sakprosa i Bonnier Norsk Forlag.

I boka, som kom ut i fjor høst, forteller Arif om sin oppvekst på utsiden av det norske samfunnet. Det er en historie om hvordan Arif og mora stadig flyttet rundt. De har bodd i England, Nord-Norge, på Vestlandet og på både øst- og vestkanten i Oslo. Og det er en historie om en far som ikke var til stede, og om artisten som vokser frem og treffer en hel generasjon med musikken og tekstene sine.

Mamma

I samtalen på scenen forteller Arif om hvor mye moren, Aisha, har betydd for han og all inspirasjon han har fått fra henne.

– Jeg har aldri møtt noen med så mange mastergrader og så mye utdanning som min mor. Hun studerte alltid noe ved siden av jobb og samtidig gav hun meg alt jeg trengte. Mamma har et utrolig pågangsmot, og det kommer veldig godt fram i boka. Hun har lært meg å ha et evig håp om at alt går bra! Litt sånn som i dag, da det var mye turbulens på innflygingen til Ålesund, og jeg sa til deg, Andreas: « Nei, nei, det her er ikke sånn vi skal gå ut – vi skal ikke dø her!» Det har jeg fått inn med morsmelka, ler Arif.

Før Arif begynte med musikken, var det fotball som stod øverst på listen, og en dag spurte mora hva han ville med livet sitt.

– Jeg fortalte mamma at jeg ville bli fotballspiller for Stabæk. «Det er greit», svarte mamma, og vi flyttet dit noen dager etter, forteller han.

Arif forteller om boka si i samtale med Andreas Wangensten Hatlevik. Foto: Anne Solveig Berge Trandal

Rapperen og tekstforfatteren

Redaksjonssjef Andreas forteller at da de laget bok med Karpe for to år siden snakket Karpe varmt om Arif. Tekstene og musikken hans setter de veldig høyt.

– Du blir litt flau når jeg sier dette, men det blir sagt at du er den artisten som har de beste tekstene i denne sjangeren i Norge, sier Andreas, og noen fra salen roper:

– Amen!

Hele salen jubler, og Andreas fortsetter:

– Det er mange av de aller mest toneangivende menneskene innenfor hip hop og rap i Norge som sier det. Det som er viktig for meg i denne boka, er at du blir som en ny nasjonalskald for den nye generasjonen. Du forteller om livene våre, og du er nær på virkeligheten i tekstene dine. Kan du ta oss med litt inn i maskineriet uten å bli altfor nerdete?

En glad og ydmyk Arif takker «Andy» for mye ros.

– Det er jo smak og behag, men det betyr sykt mye at mange liker tekstene og musikken min. Jeg er, og har vært, veldig heldig a få jobbe med mange flinke produsenter og artister, så jeg har plukket med meg mye på veien, sier Arif og fortsetter:

– Begynnelsen på en ny låt kan være noe så enkelt som at Filip Kollsete, som har produsert mye av det jeg har gitt ut, viser meg noen produksjoner eller beats, og så skriver vi litt på dem bare for å komme i gang. Men de beste øyeblikkene og låtene kommer egentlig når vi bare snakker med hverandre. Men jeg elsker også å bare være hjemme og skrive tekster, forteller han.

Arif forteller litt om øyesykdommen Stargardts sykdom, som han har, og hvordan det påvirker måten han jobber på.

– Jeg pleide å være en lesehest men på grunn av synet, leser jeg mindre nå. Men jeg hører masse på lydbøker, og jaget etter kunnskap og inspirasjon er ikke borte – heldigvis! Så jeg leter alltid. Om det er via filmer, dokumentarer, lydbøker, bøker, podkaster, samtaler, reiser eller kjærlighet. Spesielt kjærlighet, eller ikke-kjærlighet, det er vel der de beste låtene kommer, ler Arif.

Arif prater og signerer bøker. Foto: Anne Solveig Berge Trandal

Har lyst å spille på Jugend

I etterkant av bokpraten stilte Arif opp for å hilse på de frammøtte, signere bøker, og selvsagt ta bilder med de som ønsket det. Han tok seg god tid til å snakke med alle og var veldig hyggelig. På spørsmål om han snart kommer til Ålesund for å holde konsert , svarte han:

– Ja, det må vi få til! Jeg har veldig lyst å spille på Jugend, kanskje dere kan fortelle det videre, ler Arif.

I bakgrunnen hører vi også noen ungdommer si:

– Kan ikke du komme til Spirefest også?!

(Spirefest er Ålesund sin nye ungdomsfestival.)

Foto: Anne Solveig Berge Trandal

Om Arif

Arif Salum har gjort stor suksess i norsk musikk det siste tiåret. Han er kjent for sine gode tekster, lekne låter og store energi.

Han slo igjennom i 2013 da han vant P3s «Årets urørt» med låta «Gal», da under navnet Phil T. Rich. Arif har siden den gang utmerket seg som en av Norges viktigste og mest populære rappere. Han vant bl.a. Spellemannsprisen for albumet «HighEnd/Asfalt» i 2013 og fikk svært gode kritikker for albumet «Arif i Waanderland».

Arif har også hatt et utstrakt samarbeid med Unge Ferrari/Stig Brenner, som blant anna står bak supergruppa Mars, sammen med Karpe. Mars ga i 2018 ut en EP med fire låter, der samtlige ble store strømmehits.