Det var i mars i år at Ålesund bibliotek og Røde Kors Møre og Romsdal inngikk et samarbeid om å starte opp et lekshjelptilbud for voksne elever på biblioteket. Hver mandag i tidsrommet 15:00 til 17:00 har det vært mulig for elever over 18 år som fortsatt går grunnskole eller på videregående å få hjelp til lekser og skolearbeid. Siden oppstarten har pågangen vokst og populariteten har økt.

– Vi begynte med tilbudet i vår og på grunn av populariteten bestemte vi oss for å fortsette etter sommerferien. Fra september og frem til nå har vi hatt 134 deltakere totalt og 19 deltakere på det meste på én mandag. Vi ser også at det er et økende antall for hver gang, så det er veldig bra, sier seniorrådgiver for Røde Kors Ungdom Treffpunkt og Migrasjon, Esther Kalvø.

Sliter med kapasiteten

Den økende populariteten til leksehjelptilbudet for voksne elever gjør at behovet for frivillige også øker for å kunne gi tilstrekkelig hjelp til alle elevene. Per i dag er det totalt åtte frivillige leksehjelpere, men ikke alle har mulighet til å stille opp hver mandag. Det gjør at det blir et kapasitetsproblem, spesielt de gangene det er 19–20 deltakere.

– Det er utfordrende. Når det for eksempel er 19 deltakere, men bare fire leksehjelpere til å dekke behovet til alle, er det en utfordring for oss, sier frivillig aktivitetsleder for leksehjelpen, Richard McBain.

På grunn av dette ønsker Røde Kors flere frivillige leksehjelpere.

– Deltakerne er voksne elever i grunnskole eller videregående, så det er viktig for dem å fullføre og deretter finne seg en jobb. Det gjør samtidig at behovet for frivillige er stort, slik at elevene kan få den hjelpen de trenger for å fullføre skolen. Så er det heller ikke slik at de frivillige må være ekspert i alle fag. De må bare ha et ønske om å hjelpe andre. Men vi søker også etter fagpersoner, spesielt i matematikk, naturfag og helsefag, opplyser Kalvø.

– Det er et veldig positivt miljø med en sammensveiset gjeng. Det er både veldig kjekt og givende. Jeg får et lite kick ut av det, spesielt når elevene kommer tilbake og forteller at de har forbedret karakteren sin og gjort det bra på eksamen eller en prøve. Da føler man at man har betydd noe, skyter McBain inn.

Fortsetter neste år

Nå har tilbudet pågått i nesten 10 måneder, og ifølge Esther Kalvø og arrangementsansvarlig ved Ålesund bibliotek, Katrine Celius, har det vært en suksess. Planen er derfor å fortsette med tilbudet også neste år med oppstart i januar. Men da trengs det flere frivillige.

– Vi er veldig stolte av det tilbudet vi har fått til, men om vi skal klare å fortsette og imøtekomme behovet som er, så trenger vi flere frivillige. Vi håper derfor at flere melder seg til neste år. Det hadde vi satt veldig stor pris på, sier Katrine Celius, Esther Kalvø og Richard McBain.