– Iøynefallende, informativt og godt inn under det som er et av fokusområdene i moderne akvakultur, nemlig bærekraft, var noe av det juryen sa.

Kine Samset Hoem og Hanne Lillerovde Ørstenvik deltar i et større akvakulturrelatert RFF-prosjekt (regionalt forskningsfond) ledet av bedriften Aquatics AS. Nylig deltok Kine og Hanne på Aquaculture Europe 2023 i Wien sammen med rundt 2300 andre deltakere. Dette var deres første mulighet til å være med på en større fagkonferanse i doktorgradsløpet etter pandemien. Det ble en mulighet de utnyttet til det maksimale, heter det i en pressemelding fra NTNU i Ålesund.

Forskningspresentasjon via E-postere

– Målet i forskningen vår er å undersøke egenskapene til en kjemisk substans som potensielt kan stimulere til økt slimproduksjon, og dermed muligens redusere risiko for virusinfeksjon og sykdomsutbrudd hos oppdrettsfisk. Dette er fordi slim virker som en barriere for invaderende organismer både fysisk og kjemisk, sier de to doktorgradsstipendiatene.

Forskningen presenteres på konferansen gjennom blant annet bruk av det som betegnes som E-postere. Av de som deltar plukkes det ut tre postere som vinner priser på konferansen.

–E-postere har en sentral plass fordi de gir forskere en mulighet til å presentere arbeidet sitt på en fengende måte. Til årets konferanse var det levert inn nesten 400 postere, inkludert den vi hadde utarbeidet, sier Kine og Hanne.

European Aquaculture Society (EAS) Student Group Ibrahim Okumus award

Torsdag 21. september var de to unge forskerne våre på vei hjem til Ålesund. Da kom det en overraskende telefon, der de stod ute på flyplassen i Wien:

– Dere er kåret til vinnere av den prestisjefylte EAS Student Group Ibrahim Okumus Award!

– Gode postere skal være iøynefallende og informative. Videre må de, slik som her passe godt inn under det som er et av fokusområdene i moderne akvakultur, nemlig bærekraft, var noe av det juryen sa.

Kollega Lara Bromann var heldigvis fortsatt til stede på konferansen og kunne ta mot prisen på deres vegne, mens forskerne (sikker note fortumlet) gikk om bord på flyet og tok av fra Wien.

– I tillegg til heder og ære og et flott diplom har vi også mottatt en pengepremie på 300 euro, sier en glad Kine.

– Veldig gøy og inspirerende for oss, legger Hanne til fra kontoret de deler på NTNU i Ålesund der forskningen deres pågår.

Om prosjektet

Prosjektet har tittelen «Sialinsyre for styrking av immunforsvaret og slimlaget til oppdrettslaks», og løper over 2 år. FoU-partnerne er NTNU Ålesund og LetSea AS. Bedriftspartneren er Lerøy Midt AS. Prosjektet fokuserer på in-vitro forsøk, og fôringsforsøk fra liten fisk, ca. 50 gram, gjennom et halvår (eller mer) til ca. 1000 gram fisk. In-vitro forsøkene utføres hos NTNU Ålesund, mens fôringsforsøkene utføres hos LetSea AS.