Tirsdag stemte hele formannskapet, med unntak av SVs representant, for at Ålesund kommune igjen skal bli språknøytral fra 1. januar 2024. Selv om det fortsatt gjenstår et formelt vedtak i det nye kommunestyret, virker det trygt å fastslå at tittelen «verdens største nynorskkommune» overtas av noen andre fra nyttår.

Varaordfører og høyres gruppeleder i kommunestyret, Monica Molvær, er glad for vedtaket:

– At Ålesund kommune blir språknøytral innebærer at de ansatte selv får bestemme hvilken målform de skal skrive på. Det gjør at de kan konsentrere seg om den jobben de skal gjøre, i stedet for å bruke tid og energi på å skrive på en målform de føler de ikke behersker god nok, sier hun.

Allerede da samarbeidsavtalen mellom de tre partiene ble presentert, erklærte Harald Tom Nesvik hjertelig velkommen til pressekonferanse i den nå språknøytrale Ålesund kommune. Foto: Kåre Stig Nøstdal

Valgfrihet

Molvær mener valgfriheten også er viktig for at kommunen skal få de best kvalifiserte folk når det lyses ut stillinger:

– Dersom en stilling krever at du må skrive på en annen målform enn den du selv trives best med, kan det hende at du velger å søke på noe anna i stedet. Valgfri målform er viktig når vi skal prøve å rekruttere de beste folka, ikke bare fra hele Norge, men også fra utlandet, mener hun.

Det som er på nynorsk, forblir på nynorsk

Vedtaket i formannskapet innebærer for øvrig ikke at alle forskrifter, dokumenter, nettsider, dataprogrammer og anna som er på nynorsk i dag, skal skrives om til bokmål:

– Det er viktig for oss at vedtaket om språknøytralitet ikke skal føre til merarbeid. Det som er skrevet på nynorsk i dag, vil forbli på nynorsk, presiserer hun.

Vedtaket innebærer vider at Ålesund kommune melder seg ut av Landssammenslutninga av nynorskkommuner, noe kommunen vil spare 60 000 kroner i året på.

– Aasen var mot tvang

Til slutt poengterer hun at hun ikke tror tvang er noen god måte for å bevare nynorsken, som hun mener det er viktig at vi gjør. I den sammenhengen liker hun godt å sitere «nynorskens far», selveste Ivar Aasen:

– «Denne nye språkforma burde ein likevel absolutt ikkje påby eller presse på nokon», skrev Ivar Aasen. Det er jeg helt enig i, fastslår Monica Molvær.