De to var Egil Gjørtz, daglig leder i HI Gjørtz Sønner AS, og Stian Bang, grunnlegger av tek-selskapet Avento. Den ene med et irriterende problem, den andre overbevist om at det med litt teknologisk innovasjon burde være mulig å skreddersy en løsning som var langt bedre enn det eksisterende aktører i markedet var i stand til å stable på beina. Der og da, litt sånn på sunnmørsk vis: «et slikt selskap skulle vi hatt - la oss starte et», ble ideen om Parkly født.

Egil Gjørtz og Stian Bang har begge vokst opp i området Spjelkavik/Åse.

– Vi har for så vidt visst av hverandre gjennom oppveksten, men du vet Egil er jo en god del år eldre enn meg, så vi var ikke barndomskompiser for å si det slik, gliser Stian, og får selvsagt akkurat den reaksjonen han hadde håpet på fra den tre år eldre Egil.

– Det kan du jo si, men det er jo greit å ha med noen med litt mer erfaring også. Dessuten viskes aldersforskjellen gradvis ut etter hvert som man blir eldre, parerer Egil og ser i alle fall ut til å få litt annerkjennelse for sitt syn.

Kan endre en hel bransje

At de to var inne på noe rundt bålpanna på Fjellsetra, tror jeg vil lett kan slå fast. For under årets IDC. Awards mottok nemlig selskapet prisen for året industrielle oppstart, og juryen sa blant annet dette i sin begrunnelse:

– I et marked hvor innovasjon og teknologi stadig skaper nye horisonter, dukker det opp selskaper som forandrer spillets regler. Denne oppstartsbedriften har potensiale for nettopp å endre spillereglene for sin bransje, het det fra juryen.

I dag bidrar Parkly til god trafikkflyt for kunder over hele landet, blant annet Bø Sommarland, Bjorli skisenter og Scandic Solsiden i Trondheim.

«Mye dansing og slitne bein»

Men de to legger ikke skjul på at de første årene etter oppstarten var krevende.

– Vi har nok mer enn en gang stilt oss selv spørsmålet om det var lurt å holde på med dette. For det var mye stang ut i starten, forteller Egil.

– Eller for å si det slik: Det ble mye dansing, men lite nachspiel på oss, gliser Stian.

– Vi var gjerne med i de innledende fasene, men sleit veldig med å bli den som ble valgt til slutt. Det er tøft å være en liten utfordrer, og man kan bli ganske kraftig utfordret på egen stamina, fortsetter han.

De tre gründerne bak Parkly. Egil, Erik og Stian. Foto: Kåre Stig Nøstdal

Tålmodighet og de rette folka

– Mange gründerbedrifter er så fokusert på produkt og produktutvikling, at man glemmer markedet. Da kan det fort være over før det virkelig har begynt. Parkly har nok i større grad blitt til basert på noe vi har stor tro på at markedet ønsker og trenger, og da handler det mere om å ha de rette folka til å utvikle og finsikte produktet. For oss var det derfor helt avgjørende å få Erik med på laget. Han er den som sitter med nøkkelkompetanse for å få realisert innovasjonene våre og er en helt sentral sparringspartner i alle diskusjoner, forteller Stian.

Han snakker da om Erik Herje Chief Technology Officer i Parkly, og en av gründerne bak selskapet. Erik har lang erfaring fra teknologibransjen og gründervirksomhet, og er i dag ansvarlig for utviklingen og driften av Parkly-plattformen.

– Dette har vært en bransje med få og store aktører som har fått muligheten til å diktere hvordan bransjen skulle se ut. Det skal vi gjør noe med. Vi er en utfordrer som vil bidra til at bransjen skal bli mer kundeorientert og vil gjøre parkeringen til en del av kundereisen for kundene til våre oppdragsgivere, forklarer Erik.

En gamechanger

Og for ett og et halvt år siden skjedde det som virkelig skulle få ballen til å rulle fort for Parkly.

– Jeg må innrømme at jeg nesten ikke trodde det helt den tirsdagen jeg fikk telefonen fra Olav Thon eiendom om at de ville være med på laget. Den telefonen endret det meste for oss, for nå var vi valgt av en virkelig stor aktør. Og når en slik aktør velger oss, hvorfor skal ikke da andre også ha troa på det vi holder på med, spør Stian?

I dag er både Olav Thon Eiendomsselskap og Norges Gruppen inne i Parkly med eierandeler, men det er fortsatt de tre gründerne fra Ålesund som sitter med aksjemajoriteten i selskapet

Veien videre

Når det kommer til spørsmålet om når man ser for seg at selskapet skal begynne å tjene penger, har både Egil og Stian en helt klar oppfatning av dette.

– Vi kunne begynt å tjene penger på selskapet allerede i løpet av noen uker dersom det var det vi ønsket. Men vi skal fortsatte å utvikle teknologien og bygge selskapet videre, og vil prioritere det fremfor positiv bunnlinje ei god stund til, svarer de. Og det er nok flere enn investorene som tenker at det høres ut som en god idé.