Det er delvis Nytt i Ukas / Aesbys artikler om de mange leilighetene i Ålesund som ikke er godkjent til boformål, som er bakgrunnen for temakvelden som advokatfirmaet Øverbø Gjørtz, arkitekt- og ingeniørkontoret Leite & Howden og prosjekterings- og rådgivingsselskapet Byggeledelse Norge inviterer til på Spjelkavik Panorama 2. november.

– Det blir stadig flere såkalte ulovlighetssaker, der det avdekkes at leiligheter som folk eier og bor i, ikke er godkjente for boformål. Mange av sakene handler for eksempel om trappeoppganger som er fjerna slik at det ikke lenger finnes tilstrekkelige rømningsveier, eller om baderom som aldri har blitt verken omsøkt eller godkjent, sier Marthe Strandman Urvik hos Øverbø Gjørtz.

Koblingsregelen

Mange av sakene stammer fra den tida det var mulig å få seksjonert leiligheter uten at de samtidig var godkjent for boligformål. Faktisk var lova slik at kommunen var pålagt å seksjonere selv om leiligheten ikke var godkjent. Dette ble endra med den nye eierseksjonslova fra 1. januar 2018. Der innførte man den såkalte koblingsregelen som krever at leiligheten skal være godkjent før den seksjoneres.

Krav til tilstandsrapport

En annen lovendring trådte i kraft med den nye avhendingslova av 1. januar 2022. Da ble det ikke lenger mulig å selge boliger kun med grunnlag i en verdi- eller lånetakst; i stedet kreves det nå at det utarbeides en fullverdig tilstandsrapport av en bygningssakkyndig takstmann, opplyser Strandman Urvik:

– Det har blitt mye strengere krav til å få fram feil og mangler. Viss det avdekkes åpenbare ulovligheter, skal det opplyses. Men vi ser i en del tilfeller at megleren bruker generelle formuleringer som at «leiligheten har avvik fra tegningene» eller at «dette er ikke undersøkt» og «kjøper overtar alt ansvar». Det som foreløpig er uavklart, er om disse formuleringene vil stå seg som gode nok i en eventuell rettssak, sier hun.

Plikter og ansvar for borettslag og sameier

Disse problemstillingene er også høyaktuelle for borettslag og sameier, der styret kan bli stående ansvarlig og til og med risikerer å bli saksøkt i enkelte saker der det har blitt gjort ulovlige endringer i bygget. Dette er bakgrunnen for temakvelden som Øverbø Gjørtz, Leite & Howden og Byggeledelse Norge inviterer til. Det vil også bli sett mer generelt på hvilke plikter og oppgaver som følger med driften av et sameie/borettslag og hva som er seksjonseiernes plikter og hva som er sameiets/borettslagets.