Kan du fortelle litt om «positivt lederskap» og hva det er?

Først må jeg si at jeg er opptatt av positiv endring både i mennesker og organisasjoner. Den boka som nå er lansert internasjonalt, handler om organisasjonsledelse, som er det jeg har doktorgrad i. Men jeg har også en en 6,5 år lang utdanning i psykologi og pedagogikk (cand. paed.) , og i boka kombinerer jeg disse to perspektiva til å si noe om hvor viktig det er at leder også har kompetanse om menneskesinnet, motivasjon, psykologi og hva som skal til for at mennesker skal prestere på sitt beste i arbeidslivet.

Det handler om hvordan man får mennesker og organisasjoner til å fungere optimalt, om hvilke tiltak som får enkeltpersoner til å føle seg bedre og lar dem skape gode liv for seg selv, samtidig som det øker arbeidsengasjementet, trivselen og kreativiteten på arbeidsplassen.

Arbeidsengasjement forløser igjen positive emosjoner, indre motivasjon, kreativitet og flyt, for å nevne noe. Stressnivået går også ned, noe som kan måles på lavere nivå av kortisol, lavere blodtrykk og mindre grad av betennelsestilstander i kroppen. Forskning har vist at tiltak basert på positiv psykologi på arbeidsplassen i neste runde kan føre til økt produktivitet, høyere salg, høyere fortjeneste, høyere kundetilfredshet, lavere fraværsrate og mange andre positive utslag. Alt dette har vi forskningsbaserte, målbare resultater på.

Hva er du mest opptatt av nå?

Lansering av boka mi internasjonalt. Det er viktig å være synlig, så jeg må skrive noen artikler i utlandet og drive litt markedsføring. At boka kommer ut på selveste Springer forlag, er virkelig stort for meg!

Hva bruker du fritida di på?

Jeg elsker å trene! Å gå i helsestudio er utrolig deilig, og det er jeg helt avhengig av. Dessuten er det helt fantastisk å stå på en fjelltopp og se utover havet. I det hele tatt er det viktig for meg å bevege kroppen. Men jeg er også en lesehest og holder alltid på med en rekke bøker.

Hva er den største kulturelle opplevelsen din?

Jeg kommer ikke på en opplevelse som har vært «størst»; jeg har heller tro på å skape det gode livet i hverdagen og hele tida fylle på med opplevelser som gir glede. Nylig var jeg i Paris, der jeg blant anna besøkte Louvre og en hel rekke andre kunstmuseer, besøkte hagen til Monet i Giverny og hørte Vivaldis «De fire årstidene». At vi nettopp har hatt pandemi og nedstenging, gjorde nok at jeg var ekstra sulten på slike kulturopplevelser.

Hvilken bok ligger på nattbordet?

Der ligger det aldri bøker, men på stuebordet ligger det til enhver tid rundt ti stykker, mest kunstbøker og bøker om menneskets utvikling. Akkurat nå er det blant anna kunstbøker fra Louvre, Versaille og Giverny, ei bok av Anthony Robbins, et par bøker om hjernen og én roman, av Paulo Coelho.

Favorittmusikk?

Musikk fra ’80- og ’90-tallet, men også klassisk musikk og popmusikk fra hitlistene i dag. Akkurat nå for tida har jeg dilla på Eros Ramazotti, som vekker gode minner fra tida jeg bodde i Italia i min ungdom. Musikk gir gode minner og frigir gode hormoner, og i bilen synger jeg gjerne med av full guffe!

Hva ser du på TV og strømmetjenester?

Nesten ingenting. Det blir mest videoer og kurs på Youtube, men når jeg ser noe på TV, er det gjerne noe om menneskets utvikling og menneskesinnet, for eksempel biografiske programmer. Og så kan jeg se på reiseprogram.

Favorittmat?

Det må bli sushi. Men også andre fiskemiddager.

Hvilken app ville du ikke klart deg uten?

Den jeg bruker mest, er nok Instagram. Der liker jeg å se på reisebilder og bilder av fjellturer blomster, fugler og annen natur. Jeg legger også ut litt selv.

Hva er den viktigste politiske saken for deg?

Før var det forholda for kvinner, men nå er vi så likestilte at det ikke er så relevant lenger. Det som er viktigst for meg nå, er psykisk helse, både for barn og voksen. Og også den fysiske helsa.

Er du fornøyd med kollektivtilbudet der du bor?

Nei. Siden jeg flytta til Olsvika i 2013, har jeg ikke tatt bussen derfra en eneste gang, fordi den går så sjelden og korresponderer dårlig med busser videre. Men hadde den gått oftere og med bedre korrespondanse, hadde jeg brukt buss mye mer.

Hva er du mest fornøyd med på hjemplassen din?

Naturen og den friske lufta er helt fantastisk.

Hva gjør du om ti år?

Da nyter jeg livet maksimalt. Jeg reiser enda mer enn i dag – jeg elsker å reise – , og jeg holder fortsatt foredrag og kurs.

Hva ville du ha gjort om du fikk ti millioner kroner?

Da ville jeg ha satt opp et fond for å hjelpe vanskeligstilte kvinner og barn til å få utdanning, slik at de kan få seg et godt liv og ei god framtid. Og så hadde jeg betalt litt gjeld og kost meg litt ekstra.

Hva er den beste oppfinnelsen gjennom tidene?

Vaskemaskina! Den er kjær for meg.

Hva er ditt favorittreisemål?

Frankrike er absolutt favorittreisemål for tida: Jeg har blitt helt frankofil og elsker kulturen, folkene og også den flotte naturen.

Hva kunne du tenke deg å lære?

Jeg prøver å lære noe nytt hele tida, ved å lese bøker og se videoer. Jeg skulle gjerne tatt en doktorgrad til, men det ville ha gått for mye ut over pensjonspoenga … Om jeg skulle tatt en ny doktorgrad, så skulle jeg ha forske på hjernen, hvordan den fungerer, og hvordan den påvirker kroppen vår.

Hva er det mest unødvendige du eier?

Kanskje en snøfreser. Den er ikke i bruk fordi jeg er redd for at den skal bli ødelagt av stein og grus.

Hva gjør du for miljøet?

Jeg kildesorterer. Og så prøver jeg å følge FNs bærekraftmål, som å skape trygge og gode arbeidsmiljø og god helse for den oppvoksende slekta.

Hva er meninga med livet?

Den er jeg opptatt av hele tida, både i jobb og fritid: Det handler om å skape gode liv, både for seg selv og andre. Vitenskapelige metoder har vist at når man får bruke sine styrker og ferdigheter, så blir man mer entusiastisk og motivert, og man får det bedre med seg selv. Det er når man får bruke styrkene sine til noe som er større enn seg selv at man oppnår det gode livet.

Foto: Morten Hjertø