– Det betyr mye at Pride er tilbake for fullt. Endelig kan vi fylle gatene med kjærlighet og vise at Ålesund er en region for alle der man får lov til å være akkurat den man vil, sier festivalsjef Monica Molvær i Ålesund Sentrumsforening.

Festivalsjef Monica Molvær gleder seg over at Ålesund Pride er tilbake for fullt. Foto: Ålesund Sentrumsforening

Mangfoldig program

Ålesund Pride starter tirsdag 30. august, med heising av regnbueflagget på Joachim Rønnebergs plass av ordfører Eva Vinje Aurdal. Arrangementet varer frem til søndag og Ålesund Sentrumsforening har satt opp et spennende program for hele uka.

– Det er mye forskjellig og vi har et ganske mangfoldig program. Vi har blant anna satt opp treff for transpersoner, ungdomskveld, forfatterbesøk, visning av dokumentarfilm, frokostseminar og konserter, i tillegg til selve paraden som er det store høydepunktet, forteller Monica Molvær.

På årets program står også nye ting som «Mini-Pride» for barna og en egen ungdomskonsert.

– Dette har vi aldri hatt før og vi gleder oss til å se hvilken mottakelse dette får, sier festivalsjefen.

I tillegg blir det konsert med LIZZ på lørdag, før Ålesund Pride avsluttes med regnbuemesse på søndag.

Rekordmange påmeldte

Før det hele starter kan Molvær også melde om rekordhøy interesse. Aldri før har det vært så mange påmeldte lag og organisasjoner til paraden som i år.

– Det var 19 påmeldte lag og organisasjoner første gangen vi avholdt Ålesund Pride, og vi har allerede passert det antallet nå. Og det er fortsatt flere dager igjen til paraden, smiler hun.

– Vi forventer at det blir flere tusen mennesker og vi har et godt samarbeid med politiet på hvordan vi skal gjennomføre Pride på en god og sikker måte, legger Molvær til.

– Ekstra spesielt i år

Ålesund Pride skal være et arrangement som feirer kjærligheten, og markerer mangfold, inkludering og aksept. Festivalsjef Molvær tror at årets markering blir ekstra spesiell.

– Vi forventa at det skulle bli spesielt siden det er lenge siden vi hadde muligheten sist, men med terroren som skjedde i Oslo blir det ekstra spesielt. Det prega ikke bare det skeive miljøet, men hele verden og jeg tror det gjør at enda flere blir med å markere nå som vi har muligheten igjen, forklarer hun.

Hvilken betydning har et arrangement som Pride?

– Det betyr veldig mye! Jeg vet at første gangen vi arrangerte Pride, så var det mange som sa det var avgjørende for at de turte å ta steget til å være seg selv fullt og helt. Jeg er veldig glad for at vi etter tre år nå kan møtes, klemme hverandre og feire kjærligheten igjen, avslutter Monica Molvær.