Prestasjonen mot KIL/Hemne på søndag var god, men gårsdagens prestasjon mot TIL 2020 var flere hakk bedre. Tromsøværingene har alt i sine egne hender med tanke på å komme til opprykksluttspillet, og å spille borte mot dem er en av de tøffeste oppgavene for sesongen. Desto mer imponerende er prestasjonen AaFK Fortuna leverte, til tross for at det ble tap.

Kom bakpå

TIL kom riktignok best i gang og tok ledelsen etter 26 minutter ved Sandra Simonsen. All ære til TIL for spillet i forkant av målet og ikke minst målet i seg selv. Rett og slett et vakkert mål. Naina Inauen mottok ballen sentralt og åpna AaFK Fortuna-forsvaret med en lekker og presis lobb gjennom til Sandra Simonsen, som plasserte inn ledermålet.

Selv om AaFK Fortuna har sluppet inn 30 mål på 17 kamper, er et flertall av disse på dødballer eller fra innlegg. Det betyr at de veldig sjeldent slipper inn mål ved at motstanderlaget evner å spille ut AaFK Fortunas defensive struktur. Ledermålet til TIL var derimot ett av få tilfeller der Frode Fagermos lag ble spilt ut.

Det skal også sies at målet kunne vært avverget ettersom at Mette Muri endte opp med å måtte markere to angrepsspillere, og satt i en situasjon hvor hun ble tvunget til å velge hvem hun skulle markere. Muri valgte å markere en angrepsspiller som sto ganske alene, og ble dermed dratt nok ut av posisjon til å åpne rom for Simonsen å løpe i. Med litt mer påpasselighet og bedre kommunikasjon kunne en av spillerne i nærheten plukket opp løpet og stengt av rommet som åpna seg. Likevel meget gode prestasjoner av tilrettelegger Inauen og målscorer Simonsen.

Sjansebonanza

Etter scoringen tok derimot AaFK Fortuna over kampen, og skapte flust av store sjanser. Den største av dem alle fikk Natalie Nilsen da Nora Håheim spilte ballen opp i armen til en TIL-forsvarer og skaffet straffespark etter et nydelig dribleraid. Dessverre ble det gode forsøket fra Nilsen redda av keeper Ingvild Villa, og dermed sto det fortsatt 1–0 til hjemmelaget.

Natalie Granvang Nilsen fikk sjansen fra straffemerket, men det gode forsøket ble reddet av keeper. Her fra hjemmekampen mot Klepp tidligere i sesongen. Foto: Kristian Moe

Sjansebonanzaen fra AaFK Fortuna ble spesielt tydelig i andre omgang. Guro Hammer Røn og Maria Herdel Pedersen hadde enorme sjanser til å utligne, men Ingvild Villa sto en meget god kamp for TIL og stengte buret.

Tross tap, var dette nok en imponerende prestasjon av AaFK Fortuna. Gjennom stort sett hele sesongen har TIL vært meget solide defensivt og sluppet til ganske få sjanser imot. De står med 13 innslupne mål på 17 kamper, noe som er den nest beste defensive statistikken i divisjonen. Det vitner om et veldig solid lag som er gode til å forsvare egen boks.

I andre omgang hang TIL derimot ikke og AaFK Fortuna dominerte fullstendig. Det eneste som skilte lagene var effektivitet foran mål, men det er klart at AaFK Fortuna burde scoret minst ett mål og tatt med seg poeng hjem.

Selv med dårlig uttelling er jeg ikke bekymra. Ståa hadde vært mye verre dersom man dominerte kamper spillemessig uten å skape noen ting, men når man skaper så mange store sjanser mot et såpass sterkt lag som TIL, vitner det om at det gjøres veldig mye riktig på treningsfeltet og i kamp av spillere og trenere.

Maria Herdel Pedersen var nok en gang sentral og aktiv i AaFK Fortunas offensive spill. Foto: Kristian Moe

Spilte ut motstanderen

At AaFK Fortuna skapte 7–8 store sjanser mot TIL er imponerende i seg selv, men etter min mening var lagets oppbyggende spill det mest fornøyelige med hele kampen.

TIL har divisjonens mest intense og beste press-spill, og har gjennom hele sesongen tvunget motstanderne sine til å gjøre feil på egen halvdel i det oppbyggende spillet. I det omvendte oppgjøret slet også AaFK Fortuna med TILs press- og gjenvinningsspill, men i gårsdagens kamp viste samtlige spillere en stoisk ro med ballen i beina.

Selvfølgelig prøvde TIL å være aggressive og presse høyt, men alle med oransje og blå drakt var som skjæra på tunet og spilte seg elegant ut gang etter gang. Det førte dermed til at rommene fremover i banen åpna seg, fordi TIL presset såpass høyt med mange spillere. Deretter kom sjansene på løpende bånd, takket være kvalitet, ro og presisjon i oppbyggingsspillet, samt god bevegelse og utnyttelse av rom lengre oppover i banen.

Frode Fagermo bør glede seg over nok en sterk prestasjon og ta med seg mye positivt fra kampen mot TIL 2020, tross tap. Foto: Kristian Moe

Det mener jeg fortjener masse skryt, fordi det krever mye trening og selvtillit å spille på den måten AaFK Fortuna gjorde i Tromsø. Samtidig lover det godt før nok en tøff bortekamp mot Åsane på søndag, og videre for høstens spennende sluttspill. Det kommer garantert til å bli mange poeng på AaFK Fortuna om de fortsetter med slike prestasjoner som de viste mot KIL/Hemne og spesielt TIL 2020 i går. Dette var nemlig en kamp der AaFK Fortuna fortjente bedre.