Lørdag 22. oktober er det klart for den femte utgava av Fargespill i Ålesund. Som alltid er showet fylt med helt nye sanger og danser, som de unge deltakerne selv har valgt ut. I år er det dessuten en klar tendens til et mer moderne sanguttrykk:

– I fjor hadde vi med oss Ålesund symfoniorkester, men i år er det mye mer hip-hop og rytmer enn i fjor, så da har vi i stedet valgt å ha med et fullt band, forteller Karoline Isaksen og Birte Roth Olsen, som er to av lærerne på Fargespill.

Starta i Bergen

Fargespill starta som en flerkulturell forestilling for Festspillene i Bergen i 2004, og konseptet har siden spredt seg til en rekke byer over hele landet. I Ålesund er det 60-70 barn og unge som er med i år, fra seks år og oppover. Rundt halvparten av dem er i barneskolealder og halvparten er ungdommer.

På den store Fargespill-konserten i Parken kulturhus lørdag 22. oktober vil publikum få høre sanger og se dans fra land som India, Nigeria, Kongo, Syria, Brasil, Frankrike, Polen og Norge – med flere. Det er barna og ungdommene selv som har valgt ut musikk fra sine hjemland, men de synger ikke bare sine «egne» sanger: Både vokalister og korister får synge på flere ulike – og ofte helt fremmede – språk.

Trist sang om kjærlighet

En av vokalistene som skal delta på årets Fargespill-konsert, skiller seg litt ut: 21 år gamle Yaser Alrifai ble nemlig håndplukka til forestillinga for bare noen uker siden, da det hadde begynt å gå rykter om en ung mann på Voksenopplæringa som var usedvanlig flink til å synge!

Yaser forteller at han kommer fra Syria, har bodd i Brattvåg i snart to år og har sunget siden han var liten guttunge. For det meste synger han tradisjonssanger fra Syria, Libanon og Jordan, og han gjør det på de arabiske dialektene som brukes i de ulike landene.

På Fargespill-konserten skal han synge en tradisjonell sang fra Syria og Libanon:

– Det er en trist kjærlighetssang om to kjærester som bor i hver sin by og lengter etter hverandre, forteller Yaser.

Fargespill-lærerne Birthe Roth Olsen, Polaire Blé og Karoline Isaksen, her sammen med vokalist Yaser Alrifai, ønsker velkommen til årets store Fargespill-konsert i Parken kulturhus lørdag 22. oktober. Foto: Kenneth Kamp