Hele tre av de ni pokalene som ble delt ut under den skandinaviske finalen i First Lego League i Mo i Rana i helga, gikk til de to ålesundsskolene som hadde kvalfisert seg! Mens 7C på Hessa skole (alias Cre8tive Crew) vant Championprisen (best totalt sett) og fikk tredjeplass i Prosjektprisen, gikk førsteplassen i Prosjektprisen til 7.-klassingene fra Tennfjord.

Hessingene var selvsagt i strålende humør etter å ha halt i land totalseieren og kvalifisert seg for konkurranse mot lag fra hele verden.

– Vi er kjempeglade! Ikke minst var det utrolig gøy at elevene fra Tennfjorden og Hessa gikk så godt sammen og heia på hverandre, sier realfagslærer for Hessa-elevene, Kristine Rogne.

Hessa best sammenlagt

Hun forteller at Hessa-elevene ble nominert til pris i alle de ulike delfinalene. Aller best gikk det altså i Prosjektprisen, der de fikk tredjeplassen. Det gjorde de med et forslag til en app som skal gjøre det enklere for barn og unge å finne fram til kunst- og kulturopplevelser og -aktiviteter i nærområdet. I Robotkonkurransen klarte de også målet sitt – med god margin:

– Vi ville forbedre oss fra regionsfinalen, der vi fikk 360 poeng, og helst ville vi over 400 poeng. Det ble 410 poeng og 7.-plass, så det var vi veldig godt fornøyd med, forteller læreren.

Når poengene i alle delfinalene var summert og vekta, viste det seg altså at hessingene totalt sett var det aller beste laget i årets skandinaviske finale av First Lego League.

Hele Hessa-klassa samla på scenen i Mo i Rana. Foto: Hessa skole

Klare for enda større konkurranse

– Det var en glede å se hvor godt forberedt elevene var, både under presentasjonene og da de svarte på spørsmål fra dommerne. Hele konkurransen har vært utrolig positivt for dem, og de har vokst mye på det. Nå skal vi prøve å forbedre oss enda litt mer fram mot en stor, internasjonal konkurranse, men akkurat hvilken det blir, må foreldra være med å avgjøre. Kanskje velger vi «Open European» i Bodø i mai, siden det da blir med de samme arrangørene som stod bak det fantastisk fine arrangementet i Mo i Rana, sier Kristine Rogne.

Tennfjord-laget under premieutdelinga, der de vant Prosjektprisen. Foto: Tennfjord skule

Reiseklare i grisotta

Også tennfjordingene kunne fortelle om en super helg i iskalde Mo i Rana:

– Det var en fantastisk tur, og vi er kjempefornøyde, sier realfagslærer for 7. klasse på Tennfjord skule, Kjell Ytreberg.

Han forteller at det hele starta med grytidlig oppmøte fredag kl. 05.00 i Tennfjord. Derfra var det buss til Vigra, fly til Oslo og videre til Bodø og til slutt tre timer med buss til Mo i Rana, der de var framme rundt kl. 14.30. Man skulle tro at elevene var ganske gåen etter en slik tur, men det var de slett ikke:

– Nei, det var visst en perfekt opplading, humrer læreren. – Stemninga var god hele veien, og det var fint å være på tur.

Vel framme i Mo i Rana fikk elevene rigga opp standen sin og mingla litt før de fikk prøve ut en rekke aktiviteter, sammen med instruktører, i den nye, store idrettshallen der First Lego League-finalen skulle finne sted. Deretter var det felles middag og litt avslapping før de skulle legge seg og samle krefter til den store konkurransedagen.

Konkurransedagen

Lørdagen begynte med oppmøte i hallen allerede klokka åtte om morgenen. Etter en åpningskonkurranse var det så klart for presentasjoner, robotkonkurranse og premieutdeling.

– I robotkonkurransen hadde vi et mål om å forbedre oss kraftig fra regionsfinalen i Ålesund, der vi fikk 320 poeng. Vi klarte 385 poeng og ble nummer 12 av 46 i den delen av konkurransen, så det var vi veldig fornøye med, sier Kjell Ytreberg.

Men der Tennfjord-elevene imponerte aller mest, var i prosjektkonkurransen. Der var oppgava i år å bruke teknologi til gjøre kunst- og kulturopplevelser mer tilgjengelig og interessant for barn og unge. Ideen deres var å bruke VR-briller til å «gå inn i» kunstverk og oppleve dem tredimensjonalt, samtidig som man for eksempel kunne møte og snakke med kunstneren inni verket. På forhånd hadde de fått særdeles positive tilbakemeldinger på ideen både fra Jugendstilsenteret og til og med Nasjonalmuseet(!); likevel var mottakelsen i Mo i Rana reint overveldende, kan læreren fortelle:

Dommerne: «genial idé!»

– Målet vårt var bare å gjøre vårt beste, og vi hadde ingen ambisjoner om å vinne noe. Tross alt skulle vi blant anna konkurrere mot en rekke drevne privatlag som har holdt på med dette i mange år. Likevel, da vi hadde presentert prosjektet vårt, fikk vi, nesten ordrett, denne tilbakemeldinga fra dommerne: «Genial idé, fantastisk framføring, vi har ingen spørsmål!»

Det endte rett og slett med at de 14 mesterhjernene fra Tennfjord gikk helt til topps i prosjektkonkurransen! Dermed ble de invitert til «Open European Chamionship» (i realiteten et verdensmesterskap) i Bodø i midten av mai:

– Fram mot verdensmesterskapet skal vi fortsette å jobbe jevnt og trutt med prosjektet og prøve å forbedre oss enda litt til. Men vi må jo gjøre litt anna på skolen, også …, humrer lærer Kjell Ytreberg.

Saka er oppdatert 7. desember med at invitasjonen til Bodø nå er en realitet.

Hessa-elever viser fram et utkast til en app som skal hjelpe barn og unge å finne aktiviteter og kulturopplevelser som passer for dem. Foto: Hessa skole
Standen til Cre8tive Crew. Foto: Hessa skole
Før de reiste nordover, holdt Tennfjord-elevene presentasjon for sponsorene sine. Her viser de fram roboten som de oppnådde 385 poeng med i robotkonkurransen. Foto: Kenneth Kamp
Standen som tennfjordingene hadde med under regionsfinalen. I Mo i Rana måtte de lage til en litt mindre variant. Foto: Kenneth Kamp