NOVU har historie helt tilbake til 1947, og ble opprettet for å øke vennskapet på tvers av landegrensene og styrke det nordiske samarbeidet etter en konfliktfylt tid. Siden den gang har de nordiske byene Randers, Lahti, Västerås, Akureyri og Ålesund byttet på å ha ansvaret for å arrangere ei uke i sommerferien der ungdommer fra de ulike byene får innblikk i praktisk nordisk samarbeid basert på aktiv deltakelse i kulturelle ungdomsaktiviteter.

– Det er ei spennende uke med mye kreativitet, samhandling og nye venner. Man får være med på sightseeing og forskjellige workshops som spinner rundt et bestemt tema. I tillegg er det alltid tid for sosiale aktiviteter med anledning for å bli kjent med ungdom fra de andre landene, forteller kulturkonsulent Ung i Ålesund, Mathias Knudsen Tvedten.

Kulturkonsulent Ung i Ålesund, Mathias Knudsen Tvedten. Foto: Kristian Moe

Til Island

Årets NOVU-tur finner sted i Akureyri på Island fra 25. juni til 2. juli. Ålesund har plass til 10 ungdommer, som skal reise sammen med to ungdomsledere. Alle som vil kan søke og det stilles ingen krav eller spesielle forutsetninger for å kunne delta på turen, utenom at man er i alderen 16–20 år og har en folkeregistrert adresse i Ålesund kommune.

– Turen er gratis for ungdommene. Alt av kostander dekkes av kommunen. Nå har påmeldingen åpnet med frist 1. april. Da kan alle som ønsker å søke melde seg på søknadsskjemaet vår og ta kontakt med oss på Huben på Arbeideren. Alt som «kreves» er interesse for nordisk samarbeid og et ønske om å knytte nye vennskap – kanskje for livet, smiler Tvedten.

Sara Teigene Kvammen, Amalie Benberg og Hannah Waagsholm Rønstad fikk en helt ny opplevelse da de var med på NOVU-tur til Lahti i fjor. Alle tre har også søkt om å få være med på tur i år. Foto: Kristian Moe

– En helt ny opplevelse

I fjor var det Lahti i Finland som var vertskapsby for Nordisk vennskapsbyuke. Sara Teigene Kvammen, Amalie Benberg og Hannah Waagsholm Rønstad hadde ikke hørt om NOVU tidligere, men bestemte seg for å søke etter at de fikk vite litt mer om opplegget. Alle tre fikk være med til Finland, og fikk ei kjempekjekk uke sammen med ungdommene fra de andre nordiske landene.

– Det var kjempekjekt, lærerikt og artig. Også var det veldig gøy å møte nye folk. Vi fikk oppleve mye nytt, vi så nye plasser og lærte om andre kulturer, forteller de.

I Lahti bodde de på en skole, der alle de ulike landene hadde hvert sitt klasserom. Sara, Amalie og Hannah forteller videre at det i begynnelsen var litt kulturforskjeller, men etter hvert ble ungdommene mer og mer sammensveiset. De ble kjent med andre ungdommer gjennom aktivitetene og på fritida, og ble såpass godt kjent at de fortsatt har jevnlig med dem.

– Vi snakker med ungdommene vi var på NOVU med relativt ofte. Vi vet at de har lyst til å møte oss igjen, så de har søkt om å få være med i år også. Vi har også søkt igjen og håper å få være med, sier Sara, Amalie og Hannah med et smil.

Vil dere anbefale andre til å søke, og i så fall hvorfor?

– Ja absolutt! Det er en kjempekjekk uke og en helt ny opplevelse. I tillegg blir man garantert kjent med andre og får nye venner, avslutter de.

Fra NOVU-turen til Lahti i fjor. Foto: Mathias Knudsen Tvedten
Foto: Mathias Knudsen Tvedten