Kristian Dahl er opprinnelig utdanna tømrer, og fram til midten av 80-tallet dreiv han sitt eget tømrerfirma. Da rentene føk i været og den økonomiske nedgangen kom, gikk det ikke lenger, og han måtte finne på noe anna. Etter å ha tatt noen kur dro han til sjøs som reparatør og mekaniker på trålere over hele verden, fra Russland til New Zealand.

Det ble noen år på sjøen for Kristian, men han savna familien og bestemt seg etter hvert for å starte opp mekanisk virksomhet i kjelleren hjemme i Spjelkavik. Den første tida, mens han fortsatt jobba til sjøs, lagde han ulike deler til båtene han var på, på fritida. Så begynte han å lage ulike spesialinnredninger på land, og det har han holdt på med siden:

Spesielle innredninger

– Jeg har laga mange spesielle ting, særlig trapper, rekkverk og ulike butikkinnredninger, men også mye anna, forteller han.

Siden han bodde i Nylandsvegen, var han inne på tanken å kalle bedrifta for Nyland Mekaniske Verksted, som i si tid var navnet på et av de største skipsverfta i Oslo.

– Jeg var redd for at jeg ville ha fått helt feil oppdrag, så jeg endte opp med Spjelkavik Mekaniske i stedet, humrer han. – Ganske raskt vokste virksomheten ut av kjelleren og jeg fikk nye lokaler i Kjøpmannsgata på Aspøya, men navnet beholdt jeg.

Folierte glassvegger hos Apollonia. Foto: privat
Den gamle glassresepsjonen hos Rolls Royce i Ulsteinvik. Foto: privat

Et par store og spesielle oppdrag

Et av de største og mer spesielle oppdraga han har hatt, var å lage til en hel etasje med kontorvegger, skyvedører, glassmontere til modellbåter og mye mer i lokala til Olympic Shipping i Fosnavåg.

– Vi bestilte vel inn ti-femten tonn med glass, og arbeidet tok to-tre måneder, minnes han.

Enda mer spesielt var det det da han fikk oppdraget med å lage varebil-innredning for firmaet «Brødboksen», som kjørte ut frokost til privatpersoner i Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim:

– De skulle ha en innredning i lasterommet som lett kunne omgjøres fra frakt av paller til frakt av brødvarer. Fra før hadde de innredning i treverk, men den den var tung og lite funksjonell, så jeg laga et utkast til ny og lettere innredning. Jeg fikk oppdraget og reiste til Oslo, der det kom ti biler som jeg monterte innredning i. Så kom det stadig flere biler, og til slutt ble det hundre varebiler med ny innredning!

På lageret/verkstedet har Kristian allslags rør og profiler i metall. – En periode hadde jeg nok det største lageret av rustfrie metallprofiler i Ålesund, sier han. Foto: Kenneth Kamp

Nok av oppgaver

Stort sett har Kristian drevet firmaet aleine, men tidligere har han også hatt ansatte, og han leier vanligvis inn folk til monteringsarbeid. Oppdrag har det aldri vært mangel på:

– Det er to-tre arkitekter som kjenner meg godt og vet hva de får fra meg, og som jevnlig kommer med forespørsler. Da er det min oppgave å finne ut av hvordan ideene deres kan gjennomføres, og 95 prosent av gangene har jeg fått oppdraget. Men det hender de kommer med hel umulige ideer, som ei hylle som skal henge usynlig i lufta og slikt, sier han og ler.

Må selge firmaet

Kristian er i dag 65 år og hadde planer om å holde det gående i hvert fall til han ble 67. Så var han uheldig i vår og skada høyrehanda på ei bordsag – ikke på jobb, men under bygging av sitt eget hus. Han mista pekefingeren, skada to andre fingre og måtte snart innse at han ikke lenger er i stand til å drive firmaet sitt videre.

– Jeg har mange faste kunder, og en del av dem er litt fortvila nå som jeg ikke kan jobbe for dem lenger. Ikke har jeg hatt noen konkurrenter som har holdt på med det samme som jeg heller, så jeg håper at det finnes noen som kan tenke seg å ta over bedriften. Det bør være et kreativt menneske som har allsidig bakgrunn og er god til å sveise – og som ikke redd for å ta laus! sier Kristian Dahl.

Kristian leverte slukeristene til spaet på Selje hotell, som brente ned etter at eieren satte fyr på det for noen år siden. Denne rista hadde en liten feil og har fått plass på minnehylla. Foto: Kenneth Kamp
«Saksen» kapper metall. Andre maskiner på verkstedet er blant anna fres, dreiebenk og metallbor. Foto: Kenneth Kamp
Kristian har levert hele minnelunden på Valderøya. Stålplatene er laserskårne og har hull til minnepletter med navn. Foto: privat
En vindeltrapp i glass Foto: privat
En glasstrapp sett ovenfra Foto: privat
Trapp i tre og metall Foto: privat
Konferansebord hos Borgstein Foto: privat