Den treårige idrettslinja ved Ålesund videregående skole ble oppretta i 2006 og har i alle år siden hatt tilhold i «Latinskolen». For ti år siden ble det så bestemt å flytte hele idrettslinja til Spjelkavik videregående skole. På grunn av forsinkelser med den nye storhallen, har flyttinga trukket mer i langdrag enn det man hadde sett for seg, men til høsten skjer det: Da flyttes alle de 200 elevene på idrettslinja til Spjelkavik.

Tidligere var det også klasser med studiespesialisering på «Latinskolen», men disse har gradvis blitt flytta til Fagerlia de siste åra. De eneste elevene som nå er igjen sammen med idrettselevene, er de som tar påbygg til yrkesretta utdanninger for å få studiekompetanse. Også de blir flytta til høsten, men om det blir til lokalitetene på Fagerlia, på Volsdalsberga eller begge steder, er fortsatt usikkert, opplyser rektor ved Ålesund videregående skole, Ole Reinlund.

– En del av sjela til Ålesund

– Storhallen kommer ikke til å være klar til bruk når idrettselevene starter i Spjelkavik neste skoleår, men i løpet av høsten skal hallen stå ferdig, sier rektoren, som synes det er vemodig at «Latinskolen» nå tømmes for videregående elever:

– Jeg kommer til å savne «Latinskolen». Det er jo en æra som nå er over, og skolen har betydd mye både for oss som jobber i videregående skole og for elevene – ja, for hele byen. «Latinskolen» er en viktig del av sjela til Ålesund, men alt har si tid, og det blir spennende å se hva bygget kommer til å bli brukt til videre, sier Ole Reinlund.

35 år ved «Latinskolen»

En som kanskje kommer til å savne «Latinskolen» enda mer, er avdelingslederen for idrettsfag, Eva Madsen Knutsen. Etter hele 35 år som lærer på «Latinskolen», blir også hun med på flyttelasset til Spjelkavik:

– Jeg begynte som lærer på «Latinskolen» i 1989 og har hatt idrettselevene helt siden 2006, da vi starta opp idrettslinja. Det er for øvrig et tilbud som vi fortsatt er aleine om i Ålesund. Så selv om det blir en stor forbedring for elevene når vi kommer til Spjelkavik, så blir det veldig rart at vi ikke lenger skal være i dette flotte, ærverdige bygget, sier hun.

Enklere hverdag for elevene

Den virkelig store forbedringa for idrettselevene blir at de nå kan drive med allslags idrettsaktiviteter på samme sted. Til nå har de måttet farte fram og tilbake mellom den gamle turnhallen, Fagerlihallen, Volsdalsberga og «Latinskolen» for å drive med ulike idretter. Nå får de tilgang på to nye haller med blant anna to håndball-flater, styrkerom, utholdenhetsrom, kampsportrom og buldrevegg.

– Det fine med idrettslinja er at elevene har et bredt spekter av idrettsfag, som trenings- og aktivitetslære, samtidig som de får generell studiekompetanse, sier Eva Madsen Knudsen.

Det er for tida rundt 200 elever på idrettslinja ved Ålesund videregående skole. Egentlig skal det være to parallellklasser på hvert trinn, men akkurat i år er det tre klasser på første trinn.