Opplæring i livredning og svømmeferdigheter i sjøen har blitt tatt inn i nasjonal læringsplan, og det er lovpålagt at kommunene gir dette tilbudet til elevene. Redningsselskapet ønsket derfor å invitere alle de politiske partiene i Ålesund, Sula og Giske til presentasjon av Trygg i vann-opplegget som de skal gjennomføre i skolene. Denne presentasjon ble gjennomført ved Redningsselskapets base på Sørneset med gjennomgang av programmet og praktisk demonstrasjon av øvelser, torsdag.

– Vi har fått demonstrert og vist øvelser innen førstehjelp, hvordan komme seg opp av sjøen, hvordan redde hverandre og livbøyekasting. Så har vi hatt besøk av en flott gjeng med politikere og skolefolk, som vi er glade for tok turen. Jeg opplevde dette som utelukkende positivt, og vi ser fram til et godt samarbeid med politikerne fremover. Totalt sett har det vært en veldig fin dag, sier hovedinstruktør for Trygg i vann i Møre og Romsdal hos Redningsselskapet, Jan Petter Ytreberg.

Elever fra Skarbøvik ungdomsskole fikk lære og demonstrere øvelsene i Trygg i vann-kurset. Her får de kjenne på kuldesjokk. Foto: Kristian Moe
Her demonstrerer et par elever hvordan man redder hverandre opp fra sjøen. Foto: Kristian Moe

Tillit til opplegget

Blant lokalpolitikerne som var til stede på Trygg i vann-demonstrasjonen, var KrF-topp Tore Johan Øvstebø. Etter å ha fått kasta livbøye og sett demonstrasjonen av øvelsene, forteller Øvstebø at han er imponert over Trygg i vann-opplegget til Redningsselskapet.

– Jeg har fått veldig tillit til opplegget. Det er utrolig høy kompetanse på instruktørene og topp utstyr. Samtidig er sikkerheten ivaretatt på alle måter og det er et klart mål om at elevene skal ha nytte av dette. Effekten er veldig god og det er vel anvendte penger fra kommunene, skryter han.

Lærte du noe nytt mens du var her?

– Jeg har lært å kaste livbøye. Jeg har gjort det før, men skjønte i dag at jeg har gjort det på helt feil måte. Nå kan jeg kaste den på en tryggere og mer treffsikker måte, smiler Tore Johan Øvstebø.

KrF-topp Tore Johan Øvstebø lærte å kaste ut livbøye på en tryggere og mer treffsikker måte. Foto: Kristian Moe

Enighet mellom Ap og Høyre

Ordførerkandidat for Ålesund Høyre, Monica Molvær, og kommunestyrekandidat for Ålesund Arbeiderparti, Henriette Bryn, var også til stede for å overvære demonstrasjonen. Tross deres ulike politiske synspunkt, var begge helt enige i at Trygg i vann-opplegget er svært viktig for skolene og undervisningen.

– Jeg synes det er kjempeviktig. Med dette opplegget får man øvd i trygge rammer og lært teknikkene man trenger. I februar falt jeg på sjøen uten redningsvest, og opplevde å ikke klare og rope på hjelp fordi vannet var så kaldt. Hvis jeg ikke hadde visst hva jeg skulle gjøre, vet jeg ikke hva som hadde skjedd den dagen. Her får man den kunnskapen, og det er derfor det er så viktig, sier Molvær.

– Jeg har jobbet i skole tidligere og jeg ser ikke for meg noen skoler som vil klare å kjøre dette opplegget, ha det utstyret og alt det som trengs for å følge opp det kravet som er i læreplanen. Det at man får det til gjennom Redningsselskapet, næringslivet og frivillige, redder skolene og undervisningen på noe man er pålagt å gjøre, men som man ikke har utstyr eller kompetanse til å utføre. Det kan redde liv, supplerer Bryn.

Livredning og førstehjelp var også blant øvelsene som ble demonstrert. Foto: Kristian Moe
Å komme seg opp av sjøen kan være utfordrende i kaldt vann. Instruktørene lærte elevene den beste teknikken for å hjelpe andre opp fra vannet og opp på brygga. Foto: Kristian Moe

– Samarbeid må til

Molvær mener at å få en profesjonell aktør som Redningsselskapet med alle sine frivillige til å gjennomføre Trygg i vann-opplegget, er et kjempesupplement til skoleverket slik at man får oppfylt læreplanmålene. Samtidig er hun klart på at Redningsselskapet er avhengig av at folk engasjerer seg i arbeidet om å bli trygg på sjøen, og får støtte fra Henriette Bryn.

– Jeg synes det er fantastisk at det lokale næringslivet ser nytten og verdien og backer dette opp så mye som de gjør. Det er veldig bra og det er når alle – frivillige, næringsliv og kommunen – spiller på lag at vi blir best. Det er en trippel-vinn, så samarbeid må til, sier Arbeiderpartiets kommunestyrekandidat, før hun understreker at Ålesund må bevare den støtteavtalen de allerede har til kurset.

– Det er klart vi må bevare den og sørge for at den ikke forsvinner i ett eller anna budsjettkutt uten at vi oppdager det. Nå var vi mange politikere til stede, så vi er nok mange som ser det, påpeker Henriette Bryn.

– Vi tar med oss denne kunnskapen videre til de andre politikerne. Det er slike demonstrasjoner som gir inntrykk, avslutter Monica Molvær.