Norsk Friluftsliv er en paraplyorganisasjon for de 18 store friluftsorganisasjonene her til lands. Sammen med lokale arrangører har de de siste åra invitert til utesoving den første lørdagen i september.

De siste åra har det denne natta vært nærmere 100 000 norske menn, kvinner og barn som har valgt å sove ute, noen bare i soveposen på bakken, noen i hengekøye og noen i telt.

Nabolanda blir med

Nytt av året er at også Sverige, Danmark og Finland har kasta seg på den norske friluftstradisjonen og arrangerer «Natt i naturen». Svenskene og danskene har valgt samme natta som oss nordmenn, mens finnene tok sin utesovingsnatt i helga som var helg.

Veldig enkle regler

Reglene for å overnatte ute i naturen (når som helst på året) er svært så enkle: Så lenge du befinner deg i utmark, kan du sove hvor du vil, bare du passer på å ligge minst 150 meter unna hus og hytter – og at du ikke er til bry for andre. Overnatting i hagen, på terrassen eller balkongen teller selvsagt også med som utesoving under Natt i naturen-natta.

Noen steder i landet arrangeres det også fellesovernattinger denne natta, men det er ikke planlagt noe slikt i Møre og Romsdal. Vil man registrere overnattinga si, gjør man det på hjemmesida til Norsk Friluftsliv. De arrangerer også både norsk og nordisk fotokonkurranse i forbindelse med årets store utesovingsdag.

Friluftslivets uke

Natt i Naturen markerer også starten på Friluftslivets uke, som varer til og med søndag 10. september. Etter ei god natt under åpen himmel eller i telt, kan du fortsette friluftsuka med å markere Soppens dag og den store Kom deg ut-dagen, Norges nasjonale turdag.

Hengekøye er fint å sove i ute. Foto: Pressefoto: Norsk Friluftsliv