Ideen bak podkasten kom fra Runar Andersen, som hadde kjøpt inn podkastutstyr, og foreslo at skolen kunne vise det frem under karrieredagene i Sparebanken Møre Arena. Dermed ble det lagd en egen stand med utstyret og de besøkende 10.-klassingene kunne prøve det ut samtidig som de ble fortalt om de andre tilbudene på Spjelkavik videregående skole.

Noah forteller at det var han og en kompis som hadde fått ansvaret for podkaststanden, og at Kaja kom bort på slutten av karrieremessa.

– Vi ble sittende og snakke i en time. Det var veldig gøy og vi fikk mersmak for det, sier Kaja og Noah.

Etter karrieredagene ble Kaja og Noah enige med Runar om at de skulle ha intervju med podkastutstyret under hospiteringsuken for å vise elever at dette var noe de brukte på skolen. Elevene ble spurt om de ville prøve og noen ble med inn i studio for å spille inn en episode.

– Da tenkte vi om vi skulle gjøre noe mer ut av det. Jeg har pushet en del for å få det til og organisert det meste. Jeg vil si at vi har kommet godt i gang, smiler Kaja Krogsæter Ytrebø.

En ambisjon lenge

Kaja og Noah forteller at Spjelkavik videregående skole har hatt lyst til å få til en podkast en god stund, men at det tidligere har blitt gjort litt halvveis med noen episoder her og der. Nå håper de derimot at de skal få til én episode i måneden, men er samtidig klar på at det er tidkrevende, og podkasten skal ikke gå ut over skoleundervisninga.

– Vi har en god plan på hvordan vi skal drifte det videre, men er også opptatt av å senke forventingene litt. Vi er helt ferske og vil ikke legge noe press på oss selv, forklarer de.

Mange ideer

Første episode av podkasten «Elev på Vika» ble publisert på søndag og handla om nye ansatte på skolen. Til den episoden klarte de å få tak i fem gjester som ga et innblikk i hvordan det er å være nyansatt.

– Vi tenkte det kunne være spennende å høre hvordan lærere har det, fordi vi elever forholder oss til dem hele tida. Det var en grei episode å gjøre første gang, og nå som vi har fått ut en episode kan folk høre litt hva podkasten skal handle om, sier Kaja og Noah.

Podkasten skal primært være for elever og handle om hva som skjer i en elevs hverdag, og ta opp temaer knyttet til skolen. De to programlederne avslører at de allerede har mange ideer til temaer som de kan ta opp i fremtidige episoder.

– Alle måneder har på en måte et tema og innhold som vi kan prate om. Alt fra oppstartsmåneden til eksamensperioden. Også kan man snakke om russetida, mental helse og stress, mener Noah.

Vil inspirere

– Hva er målet med podkasten «Elev på Vika»?

– Målet vårt er at folk skal høre på, fordi vi lager podkasten for andre og ikke oss selv, svarer Noah Aarseth.

– Også tenker vi at vi kanskje kan inspirere andre skoler til å gjøre det samme. Å ha et kreativt prosjekt som en skoleavis eller en podkast som blir lagd i skolehverdagen, kan komme godt med for mange og hjelpe til med å promotere skolene. Det vil også gi god informasjon til elever som vurderer å søke seg inn på skolen, og samtidig gi et ærlig innblikk i hvordan det faktisk er på skolen, legger Kaja Krogsæter Ytrebø til.