Adrian Krogsæter, snekker og altmuligmann på Rebellhuset, har alliert seg med Sentrumsforeninga når han nå skal snekre og sette ut åtte-ti benker i gågatedelen av Kongens gate. Ålesund kommune har velsigna prosjektet.

– Jeg tenkte at når kommunen nå har fjerna de delvis ødelagte benkene som stod rundt blomsterkassene tidligere, hadde det vært fornuftig å få satt ut noen nye benker. Så jeg spurte kommunen om de hadde noen planer om dette, men det hadde de ikke. Da spurte jeg om hva jeg kunne gjøre selv for å ordne det, forteller Adrian.

Slik vil de nye benkene som Adrian og Sunniva har designa, seende ut. Foto: Illustrasjon: Rebellhuset

Etter diverse møter, e-poster og telefoner med kommunen, endte det med en avtale om at Rebellhuset får lov til å sette opp benker – mot at de selv står for finansiering og vedlikehold. Adrian kontakta så Ålesund sentrumforening for å få hjelp til å finne noen som kunne stå for finansieringa, og der ble han mottatt med åpne armer.

– Jeg har vært og informert om prosjektet på et møte i Sentrumsforeninga, og det har allerede ført til at vi har solgt fire benker! Først ute var Sørsida/Kulturhavna, deretter kjøpte Ålesund havnevesen to benker, og så har Ålesund parkering bestilt en benk. Jeg er veldig glad for at disse offentlige organa stiller opp, men jeg håper og tror at også det private næringslivet ser verdien av å skape mer trivsel i sentrum og få folk til å ville oppholde seg her og ikke bare haste forbi, sier han.

Benkene skal lages i heltre og blir en type spilebenk som de har designa selv på Rebellhuset. De skal festes til og omslutte de gamle blomsterbedene på en slik måte at de tar mye mindre av gatearealet enn de gamle benkene. Dermed vil man sannsynligvis også slippe problemet med at de lett blir påkjørt og ødelagt, slik som de gamle ble. Designet er for øvrig godkjent av kommunen med tanke på slikt som sikkerhet og vedlikehold.

– Vi har bestilt materiale til de tre første benkene og begynner å plassere dem ut fortløpende. Forhåpentlig er alle benke på plass i løpet av sommeren. Og så håper vi at det på sikt også vil bli mulig å få plassere benker i den delen av Kongens gate som ikke er gågate i dag, sier Adrian Krogsæter.

Et av blomsterbeda i Kongens gate som nå skal få nye benker. Foto: Kenneth Kamp

Tone-Lise Vilje, som er prosjektleder for midlertidigheten i Kulturhavna og bestilte den første benken, setter pris på initiativet fra Adrian og Rebellhuset:

– Slike initiativer som Rebellhuset tar her, er hjertet og sjela i enhver god byutvikling. Det er slike tiltak som skaper gode byer. Vi trengte ikke betenkningstid på å slå til med egen benk! Selv om vi har Sørsida som ansvarsområde, er det både viktig og naturlig for oss å bidra til bra greier i hele byen. Adrian sin henvendelse var en påminnelse om hvor mye vi kan få til når vi jobber for samme mål, uttaler hun.