Dos Santos kom til klubben i 2000 som en av de aller første importene fra utlandet. I perioden mellom 1993 og 2003 var han og svensken Ola Svensson klubbens eneste utenlandske spillere.

Tilfeldig overgang

I den perioden var AaFK heller ikke på en bevisst jakt etter spillere fra utlandet, men henta dos Santos fra Boston Bulldogs som en følge av den amerikanske klubbens kontakt med AaFK-investor Reidar Tryggestad. Boston Bulldogs var nemlig eid av Tryggestad, som sørga for å arrangere en treningskamp mellom lagene i Ålesund i oppkjøringa til 2000-sesongen.

Den kampen gjorde at AaFK fikk øynene opp for midtbanespilleren og tok kontakt med Boston Bulldogs om muligheten for en overgang. For dos Santos selv kom overgangen ut av intet.

– Jeg var egentlig i en prosess der jeg venta på å komme tilbake i MLS-systemet etter å ha blitt frigitt av New England Revolution. Jeg gikk til Boston Bulldogs, som var mitt lokale lag der jeg bodde i USA, og som tilfeldigvis var eid av Reidar. Etter kampen mot AaFK ga de meg et tilbud og kom til enighet med Boston Bulldogs. AaFK hadde store planer og et stort prosjekt på gang, og jeg så på det som en mulighet til å oppfylle drømmen min om å spille i Europa. Jeg tok sjansen og det viste seg at den betalte seg, for jeg hadde en fantastisk tid i Ålesund, forteller Paulo dos Santos til Nytt i Uka.

Gode minner

Da dos Santos kom til Ålesund spilte klubben i 2.-divisjon og var på mange måter i startfasen av et ambisiøst prosjekt. Klubben var på vei opp og trakk til seg mer oppmerksomhet. I dos Santos’ første sesong ble det opprykk til 1.-divisjon, før sesongen etter endte med et historisk opprykk til Tippeligaen.

– Det var et startprosjekt og ga meg muligheten til å vokse sammen med prosjektet. Det var en ære for meg å være en del av og en fantastisk opplevelse som jeg er veldig stolt av, sier den tidligere midtbanespilleren.

– Hva er dine beste minner fra tida i Ålesund?

– Det var en fantastisk tid i en nydelig by med herlige folk. Alle behandla meg bra og fikk meg til å føle meg hjemme. Jeg fikk også mange gode venner som jeg fortsatt har kontakt med. Men for meg personlig, er de beste minnene å spille på Kråmyra. Det var et spesielt stadion for meg og der jeg hadde de beste øyeblikkene i karrieren min. Det var også artig å se folk fylle stadion og sitte i trær og i skråningen. Vi tapte heller omtrent aldri så det var gøy å gå ned fra fjellet med seier, mimrer dos Santos.

AaFK-laget som starta hjemmekampen på Kråmyra mot Sandefjord i 2002. Bak fra venstre: Herman Ekeberg, Johnny Vattøy, Frank Mathiesen og Bjørn Erik Melland. I midten fra venstre: Paulo dos Santos, Trond Fredriksen, Frode Fagermo og Pål Stadsnes. Foran fra venstre: Tor Hogne Aarøy, Eirik Hoseth og Amund Skiri (helt fremst). Dos Santos sier at han fortsatt har kontakt med mange av spillerne han spilte med i AaFK. Foto: Salt Studio

Engelsklærer og Pikasso-prisen

Paulo dos Santos sier at han fant seg godt til rette både på og utenfor banen i Ålesund. Han skryter av måten klubben hjalp ham med integreringen i laget og forteller også at han i en kort periode jobba som engelsklærer på Latinskolen.

– Ja, jeg var lærer for å holde meg okkupert utenfor fotballen. Jeg prøvde å gjøre noen andre ting, og klubben støtta meg utrolig bra i alt jeg gjorde, sier han.

På banen gikk det også bra for dos Santos og han ble raskt en skikkelig publikumsfavoritt. Prestasjonene hansble lagt merke til, og gjorde at han ofte endte opp med å vinne den berømte Pikasso-prisen for beste enkeltmannsprestasjon, som tidligere ble delt ut på stadion.

– Jeg var heldig nok til å vinne en god del av de prisene og det var en veldig fin pris. Det beviste at folk verdsatte det jeg gjorde på banen og det var selvfølgelig hyggelig, sier han ydmykt.

– Hva gjorde du med alle prisene? Ble det en del turer til frisøren for en gratis hårklipp?

– Det ble faktisk ikke så altfor mange turer til frisøren. Men en del av prisen var også hår- og skjønnhetsprodukter. De brukte jeg en del av, men jeg ga også noen vekk, ler dos Santos.

Mens dos Santos spilte i AaFK, ble han tatt ut på Kapp Verdes landslag fire ganger. Han endte med tre landskamper. Bildet er fra en kamp mot Luxembourg. Foto: Privat

Konkurranseorientert og temperamentsfull

I perioden Dos Santos spilte for AaFK, ble klubben leda av Ivar Morten Normark. Den tidligere AaFK-treneren beskriver dos Santos som en meget blidstemt, høflig og koselig person som kom veldig godt overens med resten av spillergruppa.

– Jeg jobba med Paulo i fem år og han var en spiller som nøt stor respekt hos resten av spillergruppa. Han var teknisk bra, var en god dribbler, hadde et greit skudd og en veldig smittende entusiasme i spillet sitt. I tillegg var han veldig konkurranseorientert, forteller han.

– Har du en minneverdig historie om Paulo?

– Det er mange gode historier. Det jeg kan si er at han hadde et bra temperament. Siden han også var en god dribbler gjorde det at han ble ganske utsatt for taklinger på trening. Når man da kombinerer det med konkurranseinstinktet og to trenere som kunne dømme litt tendensiøst, så hendte det at Paulo ble forbanna. På treninga før serieåpninga mot Haugesund i 2004 ble han så forbanna at han hadde et reaksjonsmønster som gjorde at han ikke fikk starte kampen. Det ble lærerikt for Paulo, for da skjønte han at kollektivet overgår det meste, humrer Normark.

– Men det skal sies at det var en fornøyelse å jobbe med Paulo i fem år, legger han til.

Ivar Morten Normark var AaFK-trener da Paulo dos Santos spilte for klubben. - Det var en fornøyelse å jobbe med han, sier Normark om midtbanespilleren fra Kapp Verde. Foto: AaFK Historisk arkiv

Hjem til Kapp Verde

I 2005 forlot Paulo dos Santos Ålesund og AaFK til fordel for Haugesund. Oppholdet der ble ikke slik han hadde håpet på og turen gikk raskt videre til Hødd. Dos Santos fikk en grei opplevelse i Ulsteinvik, men skader hadde også påvirka han i såpass stor grad at han aldri kom tilbake på det samme nivået han viste i oransje og blått.

I 2008 bestemte han seg derfor for å legge fotballskoene på hylla og reise hjem til Kapp Verde.

– Hva har du gjort etter at du la opp?

– Jeg reiste hjem til Kapp Verde og ble med i et prosjekt som varte i tre år. Jeg dro også tilbake til skolen og fullførte en grad i Master of Business Administration. Deretter begynte jeg i en jobb hos en mineralvannfabrikk på Kapp Verde, og jobber nå der som salgssjef, og koordinerer alt som har med salg å gjøre. Alt er bra med meg og familien, og jeg er fornøyd med livet, forteller dos Santos.

I dag jobber Paulo dos Santos som salgssjef på en mineralvannfabrikk på Kapp Verde. Foto: Privat

– Følger du fortsatt med på AaFK?

– AaFK er klubben min og vil alltid ha en spesiell plass i hjertet mitt. Jeg følger med og vet at de har en spiller fra Kapp Verde (Erikson «Nenass» Spinola Lima). Jeg håper han følger opp den gode tradisjonen, og at fansen gleder seg over spillet og prestasjonene hans, svarer AaFKs kappverdiske kulthelt, Paulo dos Santos.