Værgudene var på min side denne tidlige formiddagen i april, noe kjølig nede ved startplassen, men allerede etter noen få klatremeter sørget sol fra blå himmel fir at det ble varmt og godt.

Nå skal jeg være forsiktig med å oppmuntre alle til å prøve samme turen, men om du er i sånn passe bra fysisk form, tror jeg at jeg kan garantere en riktig så fin og minnerik opplevelse.

Ålesund Via Ferrata starter i Byparken. Opp sydveggen til toppen av byfjellet er det 97 bratte høydemeter. Klatreturen tar mellom 40 og 60 minutter, avhengig hvor lenge du blir sittende å beundre byen fra utsiktspunktet som er satt opp sånn cirka midtveis mellom start og mål.

Sittende avslappet på den solide benken fikk jeg faktisk en spesiell og annerledes følelse av byen, fjellene og havet rundt. Husene, kaiene, gatene og alt det andre var naturligvis nøyaktig de samme som før, men likevel opplevde jeg det hele som noe nytt. Spektakulært var det også.

Foto: Den klatredebuterende skribenten sammen med guide og ferrata-medeier Eline Lyngvær Nesje. Foto: Kåre Stig Nøstdal
På vei opp. Foto: Eline Lyngvær Nesje

Opp veggen

For erfarne klatrere er turen av den relativt enkle sorten, for nybegynnere er det naturligvis ikke fullt så enkelt. Alt du gjør på vei oppover er jo helt nytt, men med konsentrert fokus er det vanskelig å tenke seg at noe vil gå galt.

Jeg tilhører den siste kategorien, altså nybegynnerne. Aldri før i mitt forholdsvis lange liv har jeg ønsket eller tenkt tanken på å utfordre skjebnen i en bratt fjellvegg. Og aldersgrense? Vel, jeg er egentlig et solid bevis på at alder ikke spiller noen rolle. Riktignok føler jeg meg ikke som noen gammel mann, men alderen lyver aldri. Uansett, alder eller ikke, vil du klatre, så vil du klatre.

Ellers er vekten min rundt 80 kilo, formen kanskje litt over gjennomsnittet i forhold til andre på min alder, men akkurat det hintet må ikke bli forstått for noe annet enn det som er sagt. La meg også nevne at jeg alltid har vært litt preget av høydeskrekk, men på denne klatreturen merket jeg ikke noe. Om jeg dermed er kvitt frykten for høyder aner jeg ikke, det må jeg eventuelt finne ut om jeg en gang finner på å utfordre skjebnen i et enda tøffere terreng.

Godøya i bakgrunnen. Foto: Eline Lyngvær Nesje

Fra begynnelsen

Byggingen av Ålesund Via Ferrata startet i 2021 og ble ferdigstilt rundt sommeren i fjor. Gründer, eier og daglig leder er Eirik Vaage, mens min guide for dagen, Eline Lyngvær Nesje, er medeier og manager.

Opprinnelig hadde jeg tenkt å klatre alene og uten guide, men jeg erkjenner at det var en trygghet at 29-årige Eline var med meg hele veien opp. Underveis fikk jeg gode og oppmuntrende råd, og nok en gang fikk jeg konstatert at jeg fremdeles har mye å lære i denne verden. Derfor vil jeg anbefale alle å ta med guide på sin første tur.

I tillegg til å være klatreguide er Eline også ansatt i Bybadet, der er hun hovedsakelig svømmelærer. Hjemme bor hun sammen med kjæresten Thomas og knappe ett år gamle Ask. Som er en ekte svart elghund, må sies.

Ellers fortalte hun at jakt og fiske står høyt på agendaen, toppturer er også noe hun liker godt, da med randonee-ski under beina. Ikke rart at hun derfor har en av sine arbeidsplasser i en fjellvegg.

Ålesund Via Ferrata er åpen hele uka, kun stengt når det er sterk vind, lyn eller torden. Regnvær er ingen hindring.

Joggesko med sort såle er anbefalt. Hvite såler er også greit, men skal visstnok være noe glattere. Det er ingen aldersgrense, mens 40 kilo er minstevekt, 120 kilo øverste grense.

Da er det vel bare å bestemme seg, velkommen etter. Eline & co blir sikkert glad for å se dere.

Spektakulær utsikt fra benken. Foto: Eline Lyngvær Nesje