Initiativtaker og primusmotor bak etableringen av Sub-Horizon er Marianne Talberg Andersen. Hun studerer automatisering og intelligente systemer ved NTNU i Ålesund, og følte at det manglet noe på Campus. I fjor vår begynte hun derfor arbeidet med å prøve å få etablert en arena der studenter kan møte likesinnede, være kreativ og prøve ut nye ting.

Etter noen måneder med planlegging for seg selv, la Marianne frem ideen sin for relevante personer på universitetet.

– Jeg snakket med en god del folk og var innom mange kontorer. Det var for å få bekreftelse på at dette var noe det var interesse for å få til. Det viste seg at folk var veldig gira og da kunne jeg gå videre i etableringsprosessen, forteller hun.

TEFT og Sparebanken Møre

Marianne ble satt i kontakt med Tove Bjørkavåg ved innovasjons- og nyskapingshuben TEFT-lab. Deretter møtte hun personen som skulle bli hennes nestleder, og sammen fikk de hjelp av TEFT i form av TEFT-midler. I november ble organisasjonen registrert i Brønnøysundregisteret, og samme måned hadde Sub-Horizon konseptfremføring.

– Vi holdt presentasjon foran 70 stykker, slik at de fikk vite om planene våre og hva vi skulle gjøre. Så snublet vi oss inn på kontoret til administrasjonen og fikk beskjed om at vi kunne ta over den gamle vaktmesterboligen på Campus, sier Marianne Talberg Andersen.

Sub-Horizon tok over bygget i februar i år, og har de siste tre månedene pusset opp og gjort alt klart for videre aktiviteter. Nå er de ferdige med den tidkrevende oppussingen, og det meste ligger til rette for at de 18 medlemmene kan starte med sitt innovative arbeid.

– Nå er det full aktivitet her. Nylig hadde vi også åpen dag med omvisning for medstudenter og ansatte på NTNU, smiler Marianne.

Bilde av en prototype til dronen. Det er derimot viktig å understreke at det bare er en prototype og at den er langt ifra ferdig. Foto: Kristian Moe

Drone og ROV

Planen for framtidig aktivitet er også lagt. Sub-Horizon har teknisk læring gjennom praktiske prosjekt og problemstillinger som viktige aktivitetsområder. Fremover kommer de til å fokusere på å bygge en drone og en fjernstyrt undervannsfarkost – såkalt ROV – fra engelsk remotely operated vehicle, med mål om å gjøre de autonome.

– Vi har begynt å bygge veldig enkle prototyper for å se på dimensjoner og finne ut hvordan ting skal se ut. Nå har vi laga en prototype til dronen, men den er langt fra ferdig. Til høsten skal vi autonomisere dronen, forteller Talberg Andersen.

Innovasjon og nyvinning

Sub-Horizon skal være en organisasjon som er åpen for alle, og det er ikke forventet at noen er eksperter innenfor et spesifikt område før de kommer inn i organisasjonen. For å realisere aktivitetene deres, vil de derimot tilrettelegge muligheter og kursing innenfor ingeniøremner, ledelse, markedsføring, økonomi og bedriftsrelasjoner for studentene.

– Det eneste vi krever er innsats og vilje. Men organisasjonen er åpen for alle som bryr seg om kreativitet, nyvinning, møte nye folk, lære tverrfaglig, møte bedrifter og ha en felles arena. Vi ønsker å inspirere til nytenking, innovasjon, kreativitet og samtidig skape en trygg plass å lære på, sier Marianne Talberg Andersen.