Sist fredag fikk elevene ved Aspøy skole en rekke ulike innblikk i skolehverdagen for hundre år siden. Det var en dag fylt med både streng disiplin og leker fra beste- og oldeforeldrenes tid.

Rektor Ann Elin Wiig Haadem forteller at dagen starta i Kaula, den gamle gymsalen i kjelleren, som nå har blitt scene og flerbruksrom. Der var det samling for alle de rundt 175 elevene som går på Aspøy skole i dag. Under myndig ledelse av sjuendeklassingene sang elevene gamle barnesanger og viste fram gamle klær de hadde kledd seg ut i for dagen.

– Etterpå fikk elevene blant anna holde på med gamle leker ute i skoleplana, og de besøkte skolemuseet vårt, sier Haadem.

Alle elevene fikk en skje med tran – selvsagt uten sitron eller annen smakstilsetning. Her er det Hanna som er en smule skeptisk til tranen som rektor Ann Elin Wiig Haadem deler ut. Foto: Aspøy skole

Pugging og disiplin

Andre mer eller mindre utdødde aktiviteter som elevene fikk en smakebit av i løpet av den gammeldagse skoledagen, var slikt som pugging, diktat, salmesang og framføring av Fadervår. Og så tran, fluor og disiplin, da!

– Elevene måtte gå på rekke, og når de skulle si noe i klasserommet, måtte de reise seg opp og stå ved siden av pulten mens de snakka. Og så måtte de bukke eller neie når de møtte på en av lærerne!

Skolemuseet på loftet. Foto: Aspøy skole

Museet på loftet

Skolemuseet, som ligger i loftsetasjen, og er innreda som et intakt, gammelt klasserom, ble for øvrig starta av tidligere rektor Hans Jacob Vestad, opplyser Haadem. Ifølge Wikipedia var Vestad lærer og rektor ved Aspøy skole i til sammen 32 år, fram til han gikk av i 1990.

– Vi ønsker å utvikle skolemuseet vårt, og for å kunne gjøre det, er vi nå i ferd med å opprette en stiftelse sammen med Aalesunds museum, opplyser rektoren.

Etterlyser gamle klassebilder

En anna ønske i forbindelse med 100-årsjubileet er å henge opp så mange klassebilder som mulig, helt fra oppstarten i 1922 og fram til i dag. Haadem har derfor følgende oppfordring til Nytt i Ukas og AESbys lesere:

– Dersom du har ett eller flere gamle klassebilder fra Aspøy skole, vil vi gjerne høre fra deg!

Åpen skole

Det er 25. november som er selve 100-årsdagen for skolebygget på Aspøy. Den skal markeres dagen etter – lørdag 26. november – med åpen skole. Og på 17. mai neste år skal Aspøy-elevene gå helt fremst i toget.