De siste tre årene har mottaket av nye studenter og Fadderuka vært mer eller mindre preget av koronarestriksjoner.

- Det er deilig at vi endelig har frihet til å kunne henge sammen. At man kan møtes på tvers av instituttene uten hindringer, og ikke minst at vi kan gjennomføre de store arrangementene som var vanlige før, sier Ayda og Siri.

– At ting er normalt og vanlig, blir godt for både faddere og nye studenter. Vi ser veldig frem til å introdusere de nye medstudentene for vakre Ålesund og det gode studiemiljøet vårt, fortsetter de to.

Til et helt nytt sted

– Vi ble faktisk kjent under Fadderuka 2021. Vi var veldig spent da vi kom. Vi kjente ingen mennesker, og var i en ukjent by. Fadderuka ble veldig viktig for oss, selv om den var preget av korona, forteller Siri.

– Vår egen klasse var delt i to, så det sier litt om hvordan restriksjonene påvirket opplegget. Det var veldig kjekt, men det hadde vært enda gøyere å få møte de andre helt fra starten av, supplerer Ayda.

De nye studentene som kommer til høsten vil få oppleve en fadderuke som endelig er tilbake til normalen.

Et stort ansvar

Som ledere for Fadderuka skal Ayda og Siri lede en gjeng på ca. 20 studenter i et fadderstyre, som igjen skal lede ca. 200 faddere. De skal verve, lage program, gjøre avtaler med sponsorer, samarbeide med de fem ulike instituttene, og fordele små og store oppgaver til styret. Alt dette forarbeidet skal bygge opp til en flott Fadderuke ved studiestart i august.

De forteller at begge har vært aktive i Symbiosen, som er linjeforeningen for alle som studerer de biologiske fagene i Ålesund. Når de nå skal lede Fadderuka, drar de også med seg egne erfaringer som nye studenter, og at de i fjor stilte opp som faddere.

Noe for alle

- Fadderuka er en veldig viktig del av studiestart. Mange som ikke deltar, faller av fordi de ikke blir kjent med noen. Derfor anbefaler vi veldig at alle blir med, sier de, og håper alle blir med.

– Når det gjelder programmet og lengden på fadderperioden så holder vi det litt hemmelig en stund til, men kan love at vi er i planleggingsfasen og at det blir en veldig bra fadderuke, fortsetter de.

Et godt sted å studere

Etter to år som studenter ved NTNU i Ålesund har de begge en klar oppfatning av Ålesund som studentby.

– Ålesund er studentenes by! Den er ikke for stor og man blir lett kjent med andre. Det er korte avstander og vakker natur, sier de to entusiastisk. De legger til at de nye studentene under Fadderuka også skal bli blir kjent med Ålesund som by.

Når det kommer til hvorfor de havnet akkurat her, kommer svarene fort:

– Jeg valgte byen etter studium, svarer Siri kontant. Ayda flirer litt. - Jeg hadde hørt at her var mye god fisk, sier hun.

Akkurat nå jobber de med å få på plass styret og faddere, og er veldig spent på å gi seg i kast med noe de aldri har gjort før. Men de lover at de er klar for ansvaret og tror det blir lærerikt.

- Det gøyeste blir nok å se at folk har det kjekt. Og så blir det gøy når forarbeidet er ferdig, Fadderuka er i gang, og vi får bli kjent med de nye studentene, avslutter de to ferske lederne.