Alt er lov

– Det vi ser mye av i år er dress eller hele sett til damer, gjerne i sterke farger. Rødt, limegrønt og blått er det mye av. Her kan du gjerne kombinere sterke farger som for eksempel rødt og rosa, sier Anne Orø hos Farmor Ingvarda.

På spørsmål om hva som er hot under dressjakka eller blazeren, svarer hun:

– Hvis du er ekstra modig bruker du bleseren gjenkneppet uten noe under, det er kjempe lekkert. Men en skjorte eller enkel topp eller singlet fungerer også. Det er også populært med lange flagrende kjoler, også disse i sterke farger eller mønster. Dette er altså sesongen for å leke seg med mote - alt er lov, avslutter Anne Orø.

Olivia Rakvåg Klauset ved Floyd på Ålesund Foto: Anne Solveig Berge Trandal

Sterke farger og mye personlighet

– Årets trender er preget av sterke farger og mye personlighet, sier Olivia Rakvåg Klauset hos Floyd på Ålesund Storsenter. Det er også veldig populært med dress til damer, gjerne i sterke farger. Rosa og grønt er årets it-farger.

–Mens det i fjor var mye omslagskjoler ser vi i år at det kommer en del kjoler med strikk i livet, spesielt på sommerkjoler. Lin er også i motebildet. Det kommer gjerne i sett med bukse og skjorte, og i sterke farger. Dette kan også dresses opp med sko, smykker og veske, og kan passe i for eksempel et sommerbryllup, forklarer hun.

Gitte Igesund ved Sisters Piont på Kremmergaarden. Foto: Anne Solveig Berge Trandal

Mer kvalitet

Når vi spør Gitte Igesund ved Sisters Piont på Kremmergaarden om årets farger svarer hun: – Det er faktisk enklere å svare på hvilke farger som ikke er inn. Det er mye sterke farger, det være seg orange, limegrønt og kobolt-blå. Og rosa er med i år også. Du kan gjerne kle deg fra topp til tå i samme farge.

– Når det gjelder festklær kan du like gjerne gå i dress som i kjole, sier hun. Vi ser også en del jumpsuits, sterke farger og digitale print, gjerne med blomster. Glittervesker og pompadour-vesker er det mye av i år og det vil komme mer av det utover året. Pompadour veske er en poseformet dameveske som har rynkesnor. Du vil også finne finsko i sterke farger og gjerne med dekorativ sølvfarget spenne over vristen. Selv om gull-tilbehør fortsatt er veldig populært ser vi mer og mer sølv i trendbildet nå. Vi ser også en økende fokus på kvalitet på klærne, avslutter Gitte Igesund.

Stine Tømmerdal ved Dale Trend i Storgate i Ålesund sentrum. Foto: Anne Solveig Berge Trandal

Folker veldig kreative nå

– Det viktigste er at folk føler seg komfortable med det de har på seg, sier Stine Tømmerdal ved Dale Trend i Storgate i Ålesund sentrum.

– Det er mange kjoler som har «snille modeller» som passer til alle former. Folk er veldig kreative med mote nå og kan gjerne bruke beltet til kjolen både som pynt i halsen eller rundt livet om de vil vise litt mer former.

– Det er mye sterke farge i motebildet, spesielt på blesere og gjerne hele dresser. Vi har en lilla dress som er veldig populær, men vi ser også tweedjakker, både i kortmodell og i langmodell, disse kan dresses både opp til fest men også brukes til hverdags.

– I kjolemoten er det mye omslag og kapper. Gjerne flagrende plagg og lag på lag. Men vi ser også feminine mønster og sterke farger også her.

– Jeg pleier å anbefale kunder og investere i et godt plagg som kan brukes ved mange anledninger, som du både kan dresse opp og ned, avslutter Stine Tømmerdal.

Vibeke Breivik Giskeødegård, daglig leder ved Aerly. Foto: Anne Solveig Berge Trandal

Digitale print og farger

– Til damer er det farger som gjelder. Her kan du boltre deg i alt fra rosa, grønn, oransje, gul, beige, kobolt og navy, sier daglig leder ved Aerly, Vibeke Breivik Giskeødegård.

– Rosa er sesongens store trendfarge. Alle kler rosa uansett alder. Denne sesongen har vi et godt utvalg av rosa overdeler i forskjellige nyanser og kvaliteter. Så her er det bar å finne sine favoritter. I tillegg er kobolt-blå en stor farge i både drakter, blazere, bukser, strikk og topper.

– Når det gjelder kjoler er det er det mye digitale print og farger som er i motebildet. Du får kjolene i alle lengder og fasonger, så her er det noe for alle ønsker, avslutter Vibeke Breivik Giskeødegård.

Yngve Hasfjord, butikksjef ved Aerly på St. Olavs plass i Ålesund sentrum. Foto: Anne Solveig Berge Trandal

Ikke glem klokka

– Her i Ålesund selger vi aller mest klassiske blå og sorte dresser, men vi har også lyse dresser og dresser med for eksempel en rutete blazer. Det finnes også veldig mange nyanser av blått å velge mellom, sier Yngve Hasfjord, butikksjef ved Aerly på St. Olavs plass.

– Skal du pynte deg til konfirmasjon eller bryllup, mener jeg at skjorten skal være hvit. Så kan du dresse opp antrekket med et fint slips gjerne med mønster. Et tørkle gir det lille ekstra. Det er også fint om du matcher sko og belte, kanskje også knappene på dressjakken. Nå går det veldig mye i brunt på sko og belter.

– Det kommer mer og mer skjorter med farge på knappene, gjerne i brun eller blå/sort. Knappene erstatter på en måte slipset og er veldig dekorative. Dette er et godt alternativ for de som ikke liker å bruke slips.

– En ting som er viktig å huske på når du skal ta på finstasen er klokken. Etter min mening er det kun to ting herrer kan pynte seg med og det er slips og klokker. Så ikke bruk sportsklokka til dress, formaner Yngve Hasfjord, som er litt over gjennomsnittet opptatt av fine klokker.

Et lite tips til slutt: Det er lurt å la dressen lufte seg etter du har brukt den

Rebecca Svarstad Måseidvåg i Svarstad-butikken på Moa. Foto: privat

Endelig er dressen tilbake

– I år har vi en del kjoler med sommerlige blomsterprint og 3D-blomster. Mange velger gjerne blomstrete og fargerike kjoler til bryllup. Farger som grønt og rosa er det mye av i år, men marineblått står sterkt når man skal i bryllup og er alltid en sikker vinner. For oss er det viktig å hjelpe kunden å finne kjolen som passer til fasong og etter ønsket stil. Vi har kjoler fra Boheme til klassisk, forteller Rebecca Svarstad Måseidvåg

– Endelig har jo dressen også kommet tilbake i motebildet og den er perfekt til både hverdag og fest. I vår er det fortsatt en del fargerike dresser. Så om du ikke vil gå på fest i kjole så velg en farge på dressen og style den med stilig tilbehør og høye hæler. En rosa dress er absolutt en favoritt i vår, sier Rebecca Svarstad Måseidvåg.