Lisa Mari Sæther vokste opp på Gåseid som den desidert yngste i en søskenflokk på tre. Med en ti år eldre bror og en seks år eldre søster, har hun på mange måter vokst opp som enebarn. Likevel mener hun selv at hun har nytt godt av det og sett veldig opp til sine eldre søsken. Som barn betød det å følge etter storesøsknene og drive med akkurat det samme som dem. Det førte til at Lisa Mari endte opp med å drive med litt utradisjonelle idretter.

– Jeg hengte meg på aktivitetene som de drev med. Søstera mi var aktiv innen hestemiljøet og drev med sprangridning, så det var naturlig for meg å bli med på det. Og så var broren min aktiv innen taekwondo og kickboksing, og det ble en beskjeftigelse jeg starta med i ungdomstida, forteller Lisa Mari Sæther, som er daglig leder i Ålesund sentrumsforening.

Fant sin idrett

Hun beskriver seg selv som et konkurransemenneske og er klar på at alt hun har drevet med opp gjennom årene har vært konkurransedrevet. I sprangridning konkurrerte hun mye, men der søsteren reiste land og strand rundt for å konkurrere, holdt Lisa seg til lokale konkurranser. Kickboksing begynte hun med som 17-åring, men flyttet fra Ålesund før hun fikk gå i konkurranse.

Men selv om Lisa har fulgt etter og prøvd ut idrettene til sine eldre søsken, har hun også gått sine egne veier og funnet sin idrett.

– Jeg hadde alltid lyst til å begynne på sportsdrill, så da jeg var sju år og begynte på barneskolen, meldte jeg meg på Ålesund sportsdrill. Det har vært min definitive arena og min idrett som jeg har hatt med meg gjennom hele livet. Jeg var aktiv i Ålesund Sportsdrill på samme tid som Linda og Tonje Aas Molnes og Elisabeth Frøyen Aasen og drev aktivt i konkurranse i alle år, og var vel å regne som god på min tid. Men idretten har utviklet seg ganske mye siden jeg selv var aktiv, sier hun.

Sportsdrillen og engasjementet for idretten har hele tiden vært en sentral del av livet til Lisa. Det eneste avbrekket hun har hatt fra sportsdrill siden hun var sju år, var etter videregående, da hun bestemte seg for å flytte fra Ålesund.

Lisa Mari Sæther har vært ivrig innen sportsdrillmiljøet gjennom hele livet, både som utøver og trener. Foto: Christine Fagerbakke

Til Bergen via Costa Rica

– Etter at jeg var ferdig på videregående var jeg faktisk i Costa Rica i tre måneder for å studere spansk. Jeg reiste sammen med ei venninne og det var en utrolig fin opplevelse!

– Hvordan var hverdagen der?

– Først og fremst var det et lite kultursjokk. Det var store klasseskiller og tydelig forskjell på økonomien til folk. Jeg var ung og hadde ikke dvelt så mye rundt at det kan være så store forskjeller i samfunnet, så det gjorde noe med inntrykket, skildrer Lisa.

– Men ellers bodde vi på et lite italiensk feriereservat og det var veldig koselig. Vi ble hentet med buss til skolen hver morgen og hadde fire timer med spansk. Resten av tida var det mest moro og mye festligheter, så det var nesten som en lang ferie, legger hun til lattermildt.

Etter det tre måneder lange oppholdet i Costa Rica, bar det til Bergen for Lisa. Storebroren hadde bodd der siden han var 18 år og hun hadde vært på besøk hos ham mange ganger tidligere. Men at hun selv skulle flytte til Bergen virket ikke særlig realistisk skal vi tro Lisa Mari.

– Dit skulle jeg jo aldri! sier hun mens hun bryter ut i latter.

– Men jeg endte opp der likevel. Jeg var klar på at når jeg skulle flytte fra Ålesund, så ville jeg til en by som var ganske lik, men samtidig større. Jeg følte jeg var klar for å flytte og oppleve noe mer, så da ble det Bergen, forklarer hun.

Fant kjærligheten

Planen var egentlig at Lisa skulle begynne å studere i Bergen, men hun brukte sine første år i byen på å jobbe, og var innom barnehage, dagligvarebutikk og utelivsbransjen. Samtidig fant hun tilbake til sportsdrill og sitt brennende engasjement for idretten.

– Jeg hadde blitt kontaktet av Askøy Turn og Sportsdrillklubb i forbindelse med at de manglet trenere. Jeg tok opp den tråden ganske kjapt og brukte mye av tida i Bergen på sportsdrill. Det er jo idretten som ligger nærmest hjertet mitt, så det var nesten en selvfølge, forteller Lisa.

Venninnen som hun hadde flyttet til Bergen med dro fra byen etter en stund, men Lisa Mari ble værende.

– Jeg traff mannen min, som gjorde at jeg ble værende i Bergen, smiler hun.

I 2010 begynte Lisa på fagskole innenfor økonomi, før hun tok en bachelor i økonomi og administrasjon ved Handelshøyskolen BI.

– Jeg trodde egentlig ikke at det var veien å gå for meg, men fant ut at jeg likte strukturen med studiet og det var kjekt med noe som hadde to streker under svaret, innrømmer hun.

Hun skulle egentlig ikke flytte hjem til Ålesund, men da hun fikk sitt andre barn, ombestemte Lisa seg. Nå bor sentrumsforeningslederen på Hatlaåsen sammen med mann og tre barn. Foto: Privat

Bygde hus og fikk barn

Etter fullført bachelorgrad fikk hun et årsvikariat i hos meglerhuset Nordnes Security. Da vikariatet var over, gikk hun videre til jobb hos Tryg Forsikring, hvor hun ble værende i seks år. I mellomtiden hadde hun en 100 prosent stilling i Askøy Turn og Sportsdrillklubb, og grunnet denne stillingen, valgte hun og mannen å bygge hus på Askøy i 2015.

– Det ble lang vei til og fra trening hver dag. Jeg hadde heller ikke tenkt meg tilbake til Ålesund, røper sentrumsforeningslederen.

Men den holdningen skulle brått endre seg. Lisa Mari ble gravid og fikk en datter i 2017. Tre år senere fødte hun på ny, denne gangen en liten gutt. Året før hadde søsteren også fått et barn, som gjorde at tankene til Lisa begynte å gå tilbake til sin egen barndom i trygge Ålesund.

– Da kjente jeg at jeg ville hjem til Ålesund. Min egen barndom og oppvekst var både trygg og god, og da søsteren fikk sin gutt i 2019, tenkte jeg at det var fint for barna å få vokse opp sammen med søskenbarn som er jevnaldrende. I tillegg synes jeg at det er trygt å komme hjem til Ålesund, forteller hun.

Hjem igjen

Dermed begynte jobben med å overtale en bergenser til å flytte fra Bergen. Kanskje ikke den enkleste oppgaven i verden, men heldigvis gikk det bra.

– Jeg hadde sagt til ham en gang at den dagen jeg vil hjem, da skal vi flytte. Men jeg hadde også lovet at det aldri skulle skje, ler Lisa.

– Heldigvis er han fleksibel med tanke på arbeid og jobber for et firma med avdeling både i Bergen og Ålesund, så det var ikke et problem for ham å flytte på seg, legger hun til.

I november 2021 flyttet Lisa hjem til Ålesund sammen med mannen og sine to barn. En måned senere fikk Lisa jobb i Sparebanken Møre, med arbeidsplass på Digernes.

– Jeg var superheldig med at jeg fikk jobb ganske raskt. Det var en fin måte å komme inn i arbeidslivet her for en flott arbeidsgiver, sier 36-åringen.

Lisa har landet drømmejobben. Sentrumsforeningslederen har store ambisjoner og planer for Ålesund sentrum, og mener at byen har et stort potensial for gode arrangement og aktiviteter. Foto: Kristian Moe

Fikk drømmejobben

Tiden i Sparebanken Møre ble derimot ikke langvarig for Lisa. Etter kort tid oppdaga hun at hun var gravid for tredje gang. Dermed ble det ut i mammapermisjon. Da hun var ferdig med mammapermen måtte Lisa ut på jakt etter ny jobb, og plutselig dukket det opp en mulighet.

– Det må kunne sies å være drømmejobben. Å få være daglig leder i Ålesund sentrumsforening og arbeide med å skape aktiviteter i byen og skape ting for regionen og lokalmiljøet, er en fantastisk mulighet for meg, sier en takknemlig Lisa Mari Sæther.

Hun ble ansatt i oktober og har i løpet av kort tid måttet satt seg inn i veldig mye arbeid.

– De første to månedene har jeg egentlig bare løpt rundt i byen og prøvd å få oversikt over alt. Ålesund er en by med masse flotte folk og ressurssterke mennesker som har lyst at byen skal vokse og være et godt sted, og det er utrolig fint å få lov til å være med på, smiler sentrumsforeningslederen.

Hva kan du bidra med til bysentrum som leder for sentrumsforeninga?

– Det er det å fortsette å arbeide med arrangementene som ligger rotfestet her. Med min bakgrunn kan jeg kanskje få inn litt andre innslag som kan skape merverdi for alle aktørene som driver i sentrum og er medlemmer hos oss, men også for sentrumsforeninga selv slik at vi kan skape enda mer. Jeg har hvert fall enormt mange minner fra min egen barndom som jeg vil være med på å skape for de nye generasjonene, svarer Lisa Mari Sæther.

Høyt ambisjonsnivå

De første store arrangementene i bysentrum i regi av Ålesund sentrumsforening, som den nye sentrumsforeningsleder får ta tak i, er «Brosundet Brenner» i januar og «Bytorsken» i mars. Uten å avsløre for mye, forteller Lisa at hun har spennende planer for å utvikle de arrangementene som allerede finnes her, og det begynner med «Brosundet Brenner».

– Det kan hende vi får til noe ekstraordinært der. Det er jo 120-årsmarkering for bybrannen, og jeg har planer om en overraskelse der, smiler hun lurt.

– Som sagt er jeg et konkurransemenneske og jeg har et høyt ambisjonsnivå. Jeg mener at det ligger et enormt potensial i Ålesund og det har jeg lyst til å få ut, avslutter Lisa Mari Sæther.