Vilde (25) og Eirik (21) studerer begge Kybernetikk og robotikk hos NTNU i Trondheim. Vilde er på sitt siste år av det femårige studiet og holder på å skrive master, mens broren Eirik er på sitt første år av studiet.

– Det at vi skulle bo i båten var egentlig den største motivasjonen for meg å flytte til Trondheim og studere. Jeg gledet meg veldig og pusha på i sommer for at det skulle skje, forteller Eirik.

Eirik Halleland Foto: Vilde Halleland

Familien kjøpte båten for omtrent åtte år siden og har vært på flere lange turer med den siden da. Vilde forteller at hun dro på en to måneder lang seiltur fra Ålesund til Tromsø med noen venner for en stund tilbake og likte godt å tilbringe tid i båten, men var spent på hvordan det kom til å være å bo der fulltid.

– Dette var noe jeg hadde hatt lyst å gjøre lenge, men jeg hadde ingen å bo sammen med. Så da Eirik også flyttet til Trondheim i fjor høst, bestemte vi oss for å gjøre det, forklarer Vilde.

Foto: Vilde Halleland

Vennebesøk

– Vennene våre syns det er stilig at vi bor i båt, men jeg tror nok ikke det er noe de ville gjort selv, ler Vilde.

Eirik forteller at de har godt med sitteplasser inne i båten og får ofte besøk av venner. Så båten er ikke bare et sted for søsknene å sove, men også et sted å henge.

Aktersalong med sitteplass til sju personer. Foto: Andrea Havnegjerde
Salong midtskips. Foto: Andrea Havnegjerde

– Vi drar en del på kveldsturer med båten og inviterer med oss venner. Det var en stor del av hvorfor vi ville bo i båten, det er en annerledes hverdag og vi har et flyttbart hjem, forklarer Vilde.

Ikke uten utfordringer

Selv om de trives godt med å bo i båten, er det ikke uten utfordringer. I høst da søsknene og to kompiser av Eirik, Martin og Johan, skulle seile til Trondheim for studiestart, hadde de beregnet at turen kom til å ta fire dager, men møtte på problemer på veien.

– På vei ut fra Bud begynte motoren å koke og vi fikk slepehjelp av en losbåt inn til havna. Der ble vi liggende i fem dager for å fikse motoren, før vi fikk seilt videre og kom fram til Trondheim dagen før Eirik hadde studiestart, forteller Vilde.

Avreise fra Ålesund til Trondheim august 2023. F.v. Nils Oddvar Halleland, Vilde Halleland, Martin Kringstad, Johan Sebastian Remmen, Eirik Halleland. Foto: Inger Anne Halleland

Før de flyttet inn i båten i høst, hadde den stått lenge under presenning. Dette førte til at treverket tørket ut og hver gang det regnet den høsten, lekte det inn vann flere steder.

– Det er jo en del av sjarmen. Vi ser også at det blir en del slitasje på grunn av at vi har på varme konstant, men vi liker når hverdagen byr på litt ekstra utfordringer og trives veldig godt med å bo her, avslutter Eirik Halleland.

Eirik Halleland og Nils Oddvar Halleland. Foto: Vilde Halleland