Sammen med aktører som Polestar, Norges Dykkerforbund, Plastfritt Hav, Redningsselskapet og mange flere, skal ålesundsroeren og hans nettverk av fridykkere hente opp dekk fra bunnen av Sørneset i Ålesund, lørdag 7. oktober.

– Det startet vel med at jeg og Fredrik Reite var ute og fridykket i Sørneset. Vi svømte ut fra roklubben på jakt etter kamskjell og mye annet, men fant ut at det lå utrolig mye dekk på bunnen. Vi tenkte at vi burde gjøre noe med det, så da fant jeg ut at det hadde vært gøy å engasjere flest mulig og arrangere en stor ryddeaksjon, forteller Martin Helseth.

Stort miljøengasjement

Den kommende aksjonen blir ikke den første ryddeaksjonen Helseth arrangerer eller er en del av. Etter at landslagsroeren begynte med fridykking og undervannsjakt på fritida, oppdaga han masse avfall og søppel under vann på hver eneste dykkertur. Det førte til at Helseth lagde en regel om at hver gang han skulle på undervannsjakt, skulle han også ta med avfall opp fra havbunnen. Det ble starten på et stort engasjement for klima og miljø, og siden har det ballet på seg.

– Jeg syntes det var en fin greie og fortsatte med det. Da korona kom fikk jeg mye mer tid til overs siden jeg ikke kunne drive med roing. Så da startet jeg opp en Spleis der jeg sa at for hver 10-kroning jeg fikk, skulle jeg hente opp 1 kilo med avfall fra sjøen. Og da fikk jeg plutselig veldig mye å gjøre, ler Martin.

Under koronapandemien oppretta Martin Helseth en Spleis, der han henta opp 1 kilo med avfall fra sjøen for hver 10-kroning han fikk. Siden har miljøengasjementet og antall ryddeaksjoner vært stort. Foto: Thomas T. Kleiven

Slår på stortromma

Tilbake til lørdagens ryddeaksjon i Sørneset, blir det som nevnt en skikkelig samarbeidsaksjon mellom mange aktører, med Martin i spissen. Polestar stiller med biler til disposisjon for frakt av søppel, Polyform stiller med bøyer, mens Regatta bidrar med flytevester. I tillegg kommer det frivillige fra Redningsselskapet som skal være med, mens Skjærgårdstjenesten og Sunnmøre friluftsråd stiller opp med båter.

Denne aksjonen skiller seg også ut fra tidligere ryddeaksjoner, ved at dette blir den største som Martin Helseth har arrangert, hvert fall i Ålesund.

– Det er gøy å slå litt på stortromma og engasjere flest mulig når man først skal arrangere en så stor aksjon. Jeg har hatt noen mindre aksjoner, men ikke noen som er så store som denne. Tidligere har jeg invitert med meg 5–10 andre fridykkere for å rydde, og også hatt en ganske stor aksjon i området med roklubben. Da henta vi opp ett tonn med søppel fra Taskesundet, så nå skal vi rydde andre veien, opplyser han.

Mål om to tonn

Martin Helseth forteller videre at i tillegg til alle fridykkerne som skal hente opp marint avfall fra sjøbunnen, skal Plastfritt Hav rydde på land, med Bente Fiskerstrand i spissen. Samtidig oppgir han det småhårete målet for aksjonen.

– Området vi skal være på er en slags «hotspot» for avfall. Det driver avfall dit hele tida, så vi skal prøve å få opp så mye som mulig. Vi har satt et litt hårete mål om å plukke to tonn. Om det er så mye søppel der, vet jeg ikke, men jeg vet at det ligger en del bildekk på bunnen, så området skal uansett bli en god del renere enn det er nå, lover Martin Helseth.