Fremskrittspartiets ordførerkandidat, Håkon Lykkebø Strand, fikk onsdag besøk av partiets helsepolitiske talsmann, Bård Hoksrud. Hoksrud ble blant anna tatt med til Fredheim aldersboliger på Stokke på Ellingsøya, Lykkebø Strands nærmeste nabolag.

Fredheim aldersboliger ble opprinnelige bygget av den private Indre Ellingsøy boligstiftelse og åpna i 1985. Boligstiftelsen drev selv aldersboligene de første åra, men datidas høye renter tvang dem ganske snart til å selge boligene til Ålesund kommune. Siden den gang har kommunen eid og drevet Fredheim gjennom en egen stiftelse.

Rimelige leiligheter

Det er tolv relativt små leiligheter i Fredheim aldersboliger, og beboerne har en rimelig leie på 4500-5500 kroner i måneden, alt etter størrelsen på leilighetene. Leilighetene inneholder soverom (noen med plass til dobbeltseng, andre med plass bare for enkeltseng), stue, kjøkken og gang. I tillegg er det felles oppholdsrom med kjøkken til. Det er ikke ansatte på huset, men beboerne har vanlig tilgang på tjenester fra hjemmesykepleien.

De fleste av beboerne på Fredheim møtte opp for å høre hva Hoksrud hadde å fortelle:

– Frp vil ha mer av dette

– Dette minner om det som tidligere ble kalt for aldershjem og er et godt eksempel på et omsorgsnivå som Fremskrittspartiet ønsker mer av. Vi må ha nok sykehjemsplasser –som er det høyeste trinnet på det som gjerne kalles omsorgstrappen – og vi mener at det er feil å legge ned sykehjemsplasser før vi har et bedre utbygd tilbud lenger nede i trappen. I tillegg må vi ha mer forebyggende omsorg for de som bare trenger litt hjelp, men stort sett klarer seg selv. Å kutte i sykehjemsplassene før det har kommet på plass et bedre omsorgstilbud lenger ned i trappa, slik de har gjort i Ålesund kommune, blir helt feil, sa han blant anna.

Videre uttrykte Hoksrud blant anna at Staten også må gi støtte til denne typen aldersboliger og ikke bare til sykehjemsplasser eller omsorgsboliger, slik det er nå. Ikke minst vektla han Fremskrittspartiets fanesak om at Staten må overta omsorgstjenestene og ikke la dem være overlatt til kommunene.

Ordførerkandidat Håkon Lykkebø Strand, som helt klart var på hjemmebane og så ut til å bli satt pris på av sine sambygdinger, gav uttrykk for full enighet med sin partifelle.

Bård Hoksrud i engasjert samtale med beboerne i Fredheim aldersboliger. Foto: Kenneth Kamp