Økonomisk kjøring er en defensiv kjørestil der man holder mest mulig jevn fart. Da kan du spare opptil 15 prosent drivstoff – enten det er strøm eller fossilt – opplyser Nils Sødal, som er senior kommunikasjonsrådgiver hos NAF. Med elbil vil man da få lengre rekkevidde og færre ladestopp på bilferien.

– Mange elbiler har god rekkevidde, likevel har de en begrensning sammenlignet med bensin- og dieselbiler. Det gjør at økonomisk kjøring blir viktigere enn noen gang, sier Sødal.

Hold jevnt 80, om du kan

For å kunne kjøre mest mulig økonomisk er det viktig å skaffe seg rom i trafikken og se langt fram. Da kan man planlegge godt og holde mest mulig jevn fart. Det ideelle er å holde seg rundt 80 kilometer i timen; da er bilen aller mest gjerrig på drivstoffbruken. Dette gjelder både for elbiler og for alle andre biler.

Går farten over 80 kilometer i timen, øker altså også drivstofforbruket. For å få lengst mulig rekkevidde, kan det derfor være en god idé å unngå motorveiene og finne alternative ruter. Kanskje blir turen koseligere også, med opplevelser og oppdagelser du aldri hadde fått på motorveien?

Forvarm batteriet

En annen anbefaling til elbileiere er å forvarme batteriet på kjølige sommerdager. På vanlige sommerdager er det unødvendig, men på de kjøligere dagene kan det være en god idé, sier Sødal.

– Forvarm bilen mens den står tilkoblet laderen hjemme. Da starter du turen med varmt batteri rett fra strømnettet, noe som kan gi ekstra rekkevidde også om sommeren. Dessuten kan det være lurt å forvarme batteriet før du lader langs veien, dersom du har mulighet til det; et varmt batteri lader nemlig hurtigere enn et kaldt, opplyser NAFs senior kommunikasjonsrådgiver.