For maken til rot fra ei norsk regjering skal man lete lenge etter. Senterpartiet ble i fjor valgets store vinner ved å satse på en tydelig retorikk knyttet til mer lokaldemokrati og en lovnad om å rette opp alle feil de hevdet var begått av den sittende regjeringen.

Velkommen i tåkeheimen

Men etter at den godeste Vedum skiftet ut lusekofta og traktoren med mørk dress og statsrådbil, ble klar tale erstattet av tåkeprat og visvas. Det tok han flere måneder som finansminister før han i det hele tatt klarte å svare konkret, kort og i enkle setninger på noe som helst. Bortsett fra én ting: Han var klokkeklar på, i alle fall når han ble presset til det, at staten skulle ta hele regningen for reverseringen av fylkes- og kommunesammenslåingene.

Staten tar regningen - not

Men plutselig, etter at folket hadde fått bestemme og det kun var Ålesund kommune og tre fylker som endte med å faktisk å gå for skilsmisse, fikk pipa en annen lyd. Nå skal staten dekke såkalte «nødvendige kostnader». Departementene ser ut til å tvile på kommunenes og fylkenes egne beregninger som sier at skilsmissene totalt vil koste ca. 846 millioner, og lokalpolitikerne raser og truer med å stoppe det hele. Ikke særlig vanskelig å forstå det, og litt rart i grunn, med tanke på at det var disse Senterpartiet lovet mer makt gjennom hele valgkampen.

Frekkhetens nådegave

Og mandag kunne VG melde at opprøret hadde fått ny næring: Det var kommet for en dag at de 200 millionene regjeringen hadde bevilget i årets budsjett, til en start på skilsmisseprosessen, ikke var «nye penger», men en omfordeling av midler som allerede var øremerket fylker og kommuner. Noe som i praksis betyr at de fylkene og kommunene som ikke skal oppløses, må være med å ta regningen. Det er de ifølge VG – mildt sagt – ikke interessert i. Og det kan man jo for så vidt forstå. Det blir jo litt som om naboen din skal skilles, og du blir bedt om å være med å betale utgiftene.

– Det var Høyre i regjering og Stortinget som tvang igjennom sammenslåing av disse fylkene mot lokale vedtak. Dette har kostet tid, krefter og penger. Nå rydder vi opp etter Høyre. Det skal vi gjøre på en ordentlig måte, der absolutt nødvendige og direkte kostnader dekkes etter søknad, svarte kommunalminister Thorbjørn Gjelsvik til VG mandag.

Godt å være Erna

Det er vel liten tvil om at det er greit å være Høyre-leder om dagen. Alt man trenger å gjøre for å sikte seg inn mot regjeringskontorene ved neste korsveg, er å sitte helt stille i båten og vente på neste utspill fra regjeringen Støre, med påfølgende meningsmålinger. Men først er det kommunevalg om et års tid. Og et spørsmål er fortsatt ikke besvart med to streker under: Hvor vil Brattvåg bli styrt fra i 2024?