På Skansen Aktivitet er et åpent hus hver hverdag – med unntak av tirsdag, for da er det turdag. Huset er først og fremst et tilbud for mennesker som har psykiske vansker eller et rusproblem, men det er åpent for alle som trives med å være der, poengterer Morten Østrem, som er kokk og miljøarbeider.

Hver dag tilbys det god og rimelig lunsj, tilberedt av noen av brukerne på huset – gjerne med litt veiledning fra Morten.

– All maten lages fra bunn av, så det å bidra på kjøkkenet gir gode muligheter for å lære litt om matlaging, om man er interessert i det. Innimellom har vi også kokkekurs, forteller han.

Tovatøfler, keramikk og poser med tennbriketter på den vesle butikken til Skansen Aktivitet. Foto: Kenneth Kamp

Aktiviteter

På håndarbeidsrommet kan man blant anna strikke, lage ting i keramikk eller produsere tennbriketter. Noe av det som blir laga, tar brukerne med seg hjem, mens andre ting blir solgt i en liten butikk på huset. Der er særlig tovatøflene og tennbrikettene populære.

Andre aktiviteter på Skansen Aktivitet er blant anna bordtennis, biljard, kortspill, brettspill og yatzy. Dessuten er det hver eneste dag mulig å være med på fysiske aktiviteter utenfor selve huset

– Hver dag, med unntak av turdagen på tirsdag, har vi to ulike fysiske aktiviteter man man kan være med på. Da drar vi blant anna på treningssenter og på Bybadet, vi spiller padletennis og klatrer, og to ganger i uka er det en gjeng som er med på gatefotball. Nylig starta vi også med korøving hver mandag med sangpedagog Solveig Maria Nedregård fra kulturskolen. Selvsagt kan man også komme her bare for å treffe folk og drikke kaffe, forteller Morten Østrem.

– Viktig å komme seg ut av leiligheten

En av dem som trives godt på Skansen Aktivitet, er Linda Tangen. Hun forteller at hun begynte å gå på Solvang-huset i Spjelkavik for 15 år siden, men bytta til Skansen da de åpna for rundt 12 år siden. Siden har hun vært på huset jamt og trutt, stort sett flere ganger i uka. Hun er også med på tirsdagsturene.

– Tidligere jobba jeg litt i omsorgssektoren, men det ble etter hvert for tungt for meg på grunn av det jeg sliter med, og de fire siste åra har jeg vært helt ufør. Da har det vært ekstra godt å ha et slikt tilbud som Skansen Aktivitet å gå til. Det å komme seg ut av leiligheten, møte folk og ha noe å gjøre på, er viktig. Dessuten har de veldig god og variert mat her! Og innimellom har de kokkekurs, og da har jeg blant anna lært å lage en veldig god fiskesuppe, sier Linda blidt.

En hobby som Linda har holdt på med i mange år, er scrapbooking. Det begynte hun med allerede mens hun gikk på Solvang-huset, og på Skansen har hun flere ganger holdt kurs for de andre.

– Jeg lager mest ulike kort, som julekort, konfirmasjonskort og bordkort. Det er koselig å holde på med, og så selger jeg litt, også, forteller Linda Tangen.

Linda Tangen stortrives på Skansen Aktivitet og er stort sett innom flere ganger i uka. Her holder hun på å strikke votter fra en oppskrift hun kjøpte for 20 år siden: – Oppskrifta har vært med meg på flere flyttinger, men det er først nå nylig jeg endelig har begynt å strikke etter den, sier hun med et stort smil. Foto: Kenneth Kamp