Ole Jonny Larsen er sannsynligvis den personen i Norge som har flest rhododenronarter i hagen: Der finnes det hele 400 ulike varianter – av de rundt 700 i verden som kan trives i vårt klima. (I tillegg finnes rundt 300 tropiske arter, men de bryr ikke Ole Jonny seg så mye med.)

Området med det desidert rikeste artsmangfoldet av rhododendron er i de store dalsystemene i Himalaya, forteller han, fordi dalene er så dype at hver av dem har utvikla helt selvstendige økosystemer. Dessuten er rhododendron-artene som vokser der godt tilpassa det vestnorske klimaet.

En kinesisk guide med en bukett ulike, ville rhododendron-blomster. Foto: privat

Ole Jonny har gjennomført tre planteturer, hver på tre uker, til de kinesiske Sichuan og Yunnan-provinsene. Disse turene presenterer han i boka «Plantejakt», som kom ut i høst. Da han var på tur, var det også ok å samle og ta med seg frø, men dette har endra seg siden hans siste reise, i 2016.

– Med den såkalte Nagoya-protokollen har de enkelte land fått rettighetene til å tjene penger på sine egne planter og frø. Det gjør at det ikke lenger er mulig å reise rundt i verden og hente med frø hjem, slik jeg har gjort – men heldigvis kan man fortsatt gjøre samme type tur, bare man nøyer seg med å se på plantene, sier Ole Jonny.

I tillegg til reiseskildringer er «Plantejakt» selvsagt full av flotte bilder av ulike rhododendron-arter, samt litt andre planter, pluss mer generelle natur- og stemningsbilder.

Forsida av boka «Plantejakt» av Ole Jonny Larsen. Foto: privat
Ole Jonny jakter planter i Kina. Foto: privat