Da Karoline tok dommerkurs på høsten for fire år siden sammen med ei venninne, var hun rekrutteringsdommer som bare ønsket å tjene litt ekstra penger. Ambisjonen hennes var absolutt ikke å havne der hun er nå, men etter hvert ballet det på seg.

– Jeg ble plutselig satt opp til å dømme en J13-kamp i Spjelkavik og skjønte ingenting, ler Karoline. – Jeg var kjempenervøs, men jeg fullførte kampen og syntes det var gøy likevel. Etter det fortsatte jeg bare å dømme, legger hun til.

– Hva er det beste med å være dommer?

– Det er utrolig gøy at det er jobb, hobby og treningsplattform i en og samme ting. Men det aller beste er folkene som er der, for det er et utrolig godt miljø innad i dommergjengen, svarer Karoline.

Hektisk hverdag

I hverdagen kombinerer 18-åringen dømmingen med skole. I tillegg spiller hun på Blindheim sitt A-lag i 2. divisjon. Det betyr at hun lever i en hektisk hverdag og ikke har tid til å dømme kamper hver eneste dag, men Karoline kan bli satt opp til å dømme alt fra én til fire kamper i uka.

– Jeg pleier å ta de oppdragene jeg blir satt opp på. Samtidig har jeg lyst til å fortsette å spille fotball og studere i tillegg. Det kan bli mye, men jeg trives med det, smiler hun.

Foto: Kristian Moe

Blir satsa på

I dommerverdenen får man ikke dømme hvilke som helst kamper på hvilket som helst nivå. Man må både bestå fysiske tester for hvert nivå man skal dømme på og ta teoretiske tester. I tillegg kommer det an på erfaring. Som 18-åring har Karoline allerede mista tellinga på hvor mange kamper hun har dømt hittil, men vet at det begynner å bli et høyt antall. Det betyr at dommertalentet som sikter mot Eliteserien, stadig får større og viktigere oppdrag.

For øyeblikket er hun fast assistentdommer i 3. divisjon for herrer, mens som hoveddommer dømmer hun kamper i 5. divisjon. Førstkommende fredag får hun derimot debuten som hoveddommer i 4. divisjon når hun skal dømme Larsnes/Gursken mot Norborg/Brattvåg 2.

– Jeg er veldig takknemlig for at fotballkretsen stoler på meg og tør å gi meg kamper som er ekstra viktige. Jeg dømte blant anna Aksla - Stranda for noen uker siden, der Aksla kunne sikre opprykk til 4. divisjon med seier. I tillegg fikk jeg prøve meg som assistentdommer i treningskampen mellom AaFK og Brattvåg, som var veldig stas. Kretsen satser på meg og da må jeg utnytte muligheten, forteller Karoline Nilssen Lande.

I sommer ble hun også tatt ut til NORCORE, som er Norges Fotballforbunds dommerskole. Skolen har seks nivåer, der NORCORE 6 er nivået for FIFA-dommere og dommere på de øverste nivåene i Norge. Karoline ble tatt ut til NORCORE 2, hvor hun var gjennom hele Norway Cup-uka.

– Selv om jeg dessverre ble syk underveis, lærte jeg ekstremt mye. Jeg fikk kursing og veiledning, og lærte mye av å bare følge med på de andre dommerne gjøre ting i praksis. Jeg får gode tilbakemeldinger fra fotballkretsen og har inntrykk av at de mener jeg er på god vei, sier Karoline.

Frontfigur

Som dommer er man i en posisjon der man kan lett bli utsatt for kritikk, kjeft og til og med hets. Karoline meddeler at hun selv bare har opplevd positive tilbakemeldinger, men peker på at det kan være en grunn til at det er et frafall av dommere. For sin egen del stenger hun ute all kjeftingen som kan komme i kampens hete, og bruker heller sin rolle som dommer til å gi kjeft tilbake.

– Jeg har kjeftet på trenere og fedre som er 50 år, ler hun. – Jeg må bare bruke rollen min som dommer og ta i bruk den autoriteten jeg har. Det er gøy og spennende å ta kontroll og kjefte litt på voksne også. Det er ikke noe jeg er vant til. Man må bare lære seg å ikke ta kjeftingen personlig, og heller fokusere på å gjøre jobben som dommer skikkelig, påpeker Karoline.

Hun er også klar på at det er synd at det ikke er flere kvinnelige dommere, og mener dommerjobben kunne passet for flere.

– Det er altfor få kvinnelige dommere og vi hadde trengt flere. Jeg anbefaler virkelig jenter til å prøve dommeryrket, for vi er også gode nok til å være dommere, mener Karoline.

– Tror du at du er en slags frontfigur for potensielle kvinnelige dommere, som ung, kvinnelig dommer selv?

– Det er kanskje litt mye å ta på seg, men jeg merker at jeg blir satt i fokus av fotballkretsen og media. Jeg har dømt mange kamper og har fjeset mitt der ute, så det er mange som vet at jeg er hun «jentedommeren». Uten at jeg tenker noe på det eller er klar over det selv, så er jeg kanskje ei som fronter jenter i dommeryrket, smiler hun ydmykt.

Dommertalentet Karoline Nilssen Lande sikter mot toppen, og er allerede på god vei som 18-åring. Foto: Jon Forberg