Hva er det som er så fascinerende med sjakk?

Den intellektuelle utfordringa – det at man kan se på éi stilling og snakke om og analysere den i timevis. Så kan man gjøre ei lita forandring og snakke om det i noen timer til … Jeg prøver å få niåringen min til å snakke med brikken og spørre hvordan de har det? Er de under press? Eller står de og kjeder seg? Ei anna sak er at jeg tror det er viktig for barn og unge i en tid der mobilen tar oppmerksomheten deres hele tida, at de lærer seg å være konsentrert om én ting. Under kretsmesterskapet var det fascinerende å se 30 barn og unge, av dem 20 under ti år, sitte stille og konsentrert i fire timer uten å lage en lyd!

Hva er du mest opptatt av nå?

Jeg har ganske mange baller i lufta for tida. I sjakklubben er vi akkurat ferdig med å arrangere kretsmesterskapet og er så vidt i gang med høstsesongen. Og på jobben på Lampholmen holder vi på å forberede oss til Boligmessa, som er svært viktig for det vi gjør gjennom året.

Hva bruker du fritida di på?

Jeg bruker mye tid med familien, og så er jeg altså leder for ungdomsklubben til Aalesunds Schaklag, der niåringen min spiller, og jeg er trener for fotballaget hans. Ellers liker jeg å buldre litt [klatring uten tau på steiner eller fjellvegger, journ. anm.] og å løpe, gjerne i terrenget.

Hva er den største kulturelle opplevelsen din?

Det må være da jeg var 15 år gammel og så Metallica live i Oslo Spektrum. Jeg husker at jeg fikk plekteret til bassisten, Robert Trudillo – det var stort! I dag hører jeg ikke på Metallica lenger, men den opplevelsen som 15-åring, glemmer jeg aldri.

Hvilken bok ligger på nattbordet?

Jeg holder på med ei lydbok på engelsk, «Walden» av Henry David Thoreau. Boka handler om en mann som lever under den industrielle revolusjonen og får nok av alt som skjer rundt seg og rømmer inn skogen for å se hvor lite han kan klare seg med. Det er ei fantastisk bok, og selv om den er skrevet for langt over hundre år siden, er den minst like aktuell i dag. På norsk heter den «Livet i skogene»

Favorittmusikk?

Jeg følger ikke med på musikk lenger; det blir mest podkaster og lydbøker. Og i den grad jeg hører musikk, blir det mest enkeltlåter, men det siste albumet jeg hørte, var Kanye Wests siste, «Donda». Det liker jeg godt. Og så synes jeg det er kult at Kanye West tør å vise så mye selvtillit og si at han er flink. Og det er han!

Hva ser du på TV og strømmetjenester?

Veldig lite. Når jeg ser noe, er det helst litt lettbeint underholdning, som siste sesong av «Ikke lov å le på hytta». Og så liker jeg når noe oppleves ekte, som «Love on the Spectrum», der personer på autismespekteret prøver seg på dating. «Alone», der deltakerne skal prøve å klare seg i villmarka, likte jeg også veldig godt.

Favorittmat?

Jeg er matglad og liker også å lage mat. Gjerne grillmat – jeg er en ordentlig kjøttmons! Og så har jeg sans for å bruke hele dyret og spise ting som oksehjerte, med godt tilbehør. Grilla bibringe er en favoritt!

Hvilken app ville du ikke klart deg uten?

Jeg hadde i grunnen klart meg uten alle sammen. Men den jeg har klart mest nytte av, er Spond. Der holder jeg meg orientert og kommuniserer om alt som skjer innen både sjakklubben, fotballaget og buldreklubben.

Hva er den viktigste politiske saken for deg?

Personlig er jeg opptatt av vannbehandlingsanlegget som skal bygges i Fremmerholen, og der jeg er – bokstavelig talt – nærmeste nabo. Men det å ødelegge nabotomter er jo noe jeg er med på hver dag gjennom jobben min i Lampholmen, så det er vel bare fortjent at jeg får den i retur … [sier han med et stort smil].

Er du fornøyd med kollektivtilbudet der du bor?

Jeg kjører bil hver dag, og det tyder vel på at busstilbudet ikke er godt nok. Det går i alle fall ikke buss forbi huset mitt, og den går ganske sikkert ikke ofte nok til at jeg kan bruke den.

Hva er du mest fornøyd med på hjemplassen din?

At Ålesund har et yrende næringsliv og et rikt tilbud til barn og unge. Og at det er en rolig og trygg by der en kan sende ungene ut med sykkelen og regne med at de kommer tilbake om kvelden.

Hva gjør du om ti år?

Jeg har en lillesøster som flytta med hele familien for et halvår til Hawaii i går [søndag], og jeg håper at jeg kommer til å gjøre noe tilsvarende. Og så drømmer jeg om at niåringen skal bli den nye Haaland – eller den nye Magnus Carlsen. Eller forresten – den nye Simen Agdestein! Han var jo god både i fotball og sjakk!

Hva ville du ha gjort om du fikk ti millioner kroner?

Da hadde jeg sikkert satt ni millioner i indeksfond – og så hadde jeg reist etter søstera til Hawaii!

Hva er den beste oppfinnelsen gjennom tidene?

Jordbruket! Det satte fart på menneskets utvikling. Kanskje var det ikke det beste for alle de andre dyra på jorda, men her taler jeg kun min egen sak …

Hva er ditt favorittreisemål?

Hawaii! Jeg bodde der i 3,5 år mens jeg studerte, og jeg har vanskelig for å tro at det fins en herligere plass her på jorden. Kombinasjonen av stillehavsidyll og en viss vestlig standard er uslåelig.

Hva kunne du tenke deg å lære?

Å bli bedre til å spille sjakk, å programmere, og russisk. Jeg har en russisk samboer, og det hadde vært fint å kunne språket hennes.

Hva er det mest unødvendige du eier?

Jeg synes egentlig at nesten alt jeg eier, er unødvendig. Å ha bil, for eksempel, er jo bare tull – selv om jeg bruker den som bare juling. Jeg kunne jo brukt sykkel. Og så er det i hvert fall unødvendig å kjøpe ny mobiltelefon annethvert år.

Hva gjør du for miljøet?

Pinlig lite … Jeg driver jo med boligbygging, og det er noe av det verste man kan gjøre for miljøet. Men jeg er ganske flink til å gjenbruke ting, jeg kaster lite mat, og jeg kildesorterer. Og så kjører jeg elbil, men jeg kan ikke si at jeg gjør det for miljøet. Produksjonen av bilbatteriene er i alle fall ikke spesielt miljøvennlig.

Hva er meninga med livet?

Å prøve å forlate verden i i litt bedre stand enn da du kom inn i den. Og å ha det gøy!