Fredag 17. februar reiser han til ett av verdens største filmmarked, European Film Market i Berlin. Der skal han pitche spillefilmen «Kommandør Frank» til potensielle investorer og distributører.

– På disse markedene kommer folk fra hele verden for å møtes, prate om film, gjøre avtaler om distribusjon, og investering, salgsagenter og lignende. Det å få pitche en film der, er veldig stort, sier han.

Fra kortfilm til spillefilm

Men hvordan har det seg til at Ole-André fra Sula skal reise rundt og presentere en spillefilm for resten av filmbransjen? Spol tilbake til 2010 da Ole-André begynte å lage kortfilmer. I 2019 tok han det et steg videre og starta produksjonsselskapet Gullskrinet. Drømmen var alltid å spillefilmer, men å få til det på Sunnmøre er ikke enkelt.

– Filmmiljøet her er ganske lite. Det var en treg start, og jeg brukte mye tid på å hente informasjon om hvordan filmbransjen fungerer. Etter hvert skjønte jeg at det ikke nytter å fokusere på det nasjonale markedet. Man er nødt til å forholde seg til det internasjonale markedet for å få det til å fungere, forteller Ole-André.

– Jeg kommer til å fokusere mer på spillefilmer og mindre på kortfilmer nå, legger han til.

Ole-André Rønneberg, Lars Nikolay Riksheim og Per Christian Dyrø. Foto: Privat

«Kommandør Frank»

Den første spillefilmen til Ole-André har fått tittelen «Kommandør Frank», og handler om en ung mann som bor hjemme med moren sin. Mannen drømmer om å reise til verdensrommet, men han har aldri vært borte fra moren før. Men så en dag må moren reise vekk og mannen må klare seg selv. Filmen skal primært spilles inn på Ona.

– Jeg har fått med meg flere av de dyktigste filmskaperne i Møre og Romsdal, opplyser Ole-André.

Foreløpig er «Kommandør Frank» i forproduksjonsfasen, og ikke fullfinansiert enda. Ole-André har derimot fått støtte til manusutvikling, i løpet av året skal filmen spilles inn. Men først skal han til Berlin for å pitche filmen sin.

– Jeg var faktisk i Cannes i fjor og pitchet filmen. Det føltes helt absurd og surrealistisk å komme fra Mauseidvåg på Sula, og stå på et filmmarked i Cannes og pitche en film fra Ona. Og nå skal jeg til Berlin, ler Ole-André.

Hvordan ble det til at «Kommandør Frank» skal pitches i Berlin?

– Jeg har brukt en del AI (Artificial Intelligence) i forproduksjonen av filmen. Selskapet som har laget det AI-vektøyet inviterte produsenter til å melde seg på et slikt pitch event. Deretter plukket de ut noen prosjekter og «Kommandør Frank» var ett av prosjektene som ble plukket ut til å pitche, forteller han.

Preben Rongve i hovedrollen som Kommandør Frank. Foto: Privat

Ferdig til neste år

«Kommandør Frank» er under arbeid, og Ole-André kan fortelle at hovedcasten er på plass.

– Vi har filmet noen test-scener på Ona, og vist dem til potensielle salgsagenter og vi har signert avtale om norsk kinodistribusjon med Many More films, forteller han videre.

– Innspillingen skal gjøres i år, og håpet er å få vist filmen på Cannes-festivalen neste år, sier filmprodusent Ole-André Rønneberg.