Det siste halvåret har mange flyttet til Sveits for å slippe å tømme bedriften for kapital. Flakk og Hofseth ønsker ikke å flytte. De vil drive næring lokalt i Norge sammen med folk som de kjenner. Derfor velger de å ta kampen mot en urettferdig og ødeleggende skatt inn i demokratiske prosesser frem mot stortingsvalget i september 2025.

Både Flakk og Hofseth understreker at begge gjerne betaler skatt, men at skattesystemet må legge til rette for investeringer, verdiskapning og nye arbeidsplasser i distriktene.

Roger Hofseth

Inviterer til aksjon

Startskuddet for aksjonen går 20. mars på Atlanterhavsparken i Ålesund. Alle som driver næring langs kysten, og alle som vil ha bort formueskatten på arbeidene kapital oppfordres til å komme for å være med å starte aksjonen. Aksjonens formål er å opplyse politikere og velgere om hvor urettferdig det er at norsk eiere må betale en skatt til staten som utlendingene slipper å betale, og om skadevirkningene av denne skatten.

Som eiere av mellomstore bedrifter innen fiskeri, industri og reisereiseliv representerer Hofseth og Flakk typiske kystbedrifter; familieeide selskaper som skaper verdi og utvikler lokale arbeidsplasser i tett samarbeid med medarbeidere i lokalsamfunnet.

Rammer bedrifter og lokalsamfunn

–For gründere er formuen først og fremst verdien av bedriften, av bygninger, maskiner, kapital og utstyr, altså arbeidende kapital. Bedriften betaler allerede skatt på overskudd, og eieren på eventuelt utbytte. Med formueskatten må eieren betale om bedriften tjener penger eller ikke. Da risikerer man å måtte tappe selskapet for kapital som trengs til nye investeringer. Det er ødeleggende, sier Knut Flakk.

–De som har bestemt denne skatten forstår ikke, eller vil ikke forstå, hvordan den rammer bedrifter og lokalsamfunn. Mange vet heller ikke at dette er en skatt som utlendinger slipper og som gjør det mer lønnsomt for dem enn for oss som bor her å drive næring i våre hjemkommuner. Derfor vil aksjonen kjøre informasjonskampanjer frem til stortingsvalget i 2025, sier Roger Hofseth.

Initiativtakerne mener det er viktig at Norge har eiere som virker lokalt, som bryr seg om lokalsamfunnene og investerer lokalt.