Mange vil nok klø seg i hodet og stille mange spørsmål om en slik målsetning er oppnåelig allerede denne sesongen. 2022-sesongen var tross alt AaFK Fortunas første sesong på toppfotballnivå på flere år. Og selv om det nyopprykkede laget til tider imponerte stort, vil en målsetning om opprykk til Toppserien likevel sees på som et hårete mål etter bare én sesong i 1. divisjon.

Samtidig viser en slik målsetning nøyaktig hvor ambisiøse AaFK Fortuna er. Det viser også en vanvittig tro og selvsikkerhet på egne ferdigheter og kvaliteter fra både spillere og trenerteam, med rette. Å tro på seg selv ligger i bunn for å skulle oppnå enhver målsetning. Spillere og trenere skal få lov til å drømme og tro på opprykk. Veien dit er lang, og mye hard jobbing kreves. I tillegg må man ha de berømte marginene på sin side. At AaFK Fortuna kommer til å spille i Toppserien en dag er jeg rimelig sikker på, og det kan skje allerede i 2024.

Foto: Kristian Moe

Tøft, men langt ifra umulig

Som vanlig kommer årets 1. divisjon til å bli tøff. Det skal spilles 18 kamper i grunnspillet, der eventuelle opprykkskandidater må være blant de fire beste lagene etter endt grunnspill. Deretter skal det kjempes om én direkte opprykksplass, som går til vinneren av topp fire-sluttspillet. 2.-plassen får mulighet til opprykk gjennom kvalifiseringsspill, der et dobbeltoppgjør mot 9.-plassen i Toppserien venter, og vinneren spiller i Toppserien 2024.

Det er dermed ingen enkel oppgave som står for tur for lagene med ambisjoner om opprykk. I 1. divisjon 2023 er det mange lag som kan finne på å blande seg inn i kampen om topp fire. Lagene som er verdt å nevne i denne sammenheng er TIL 2020, Kolbotn, Øvrevoll Hosle, KIL/Hemne, Hønefoss og AaFK Fortuna. Det betyr at seks lag skal kjempe om fire plasser.

Første oppgave for AaFK Fortuna er å havne foran minst to av disse lagene, og dermed komme seg inn i det gjeveste sluttspillet. Det blir tøft, men slik jeg ser det bør det gå. Deretter handler det om å bli best i sluttspillet, noe som heller ikke er urealistisk.

Slik status er nå, mener jeg at AaFK Fortuna er blant de heteste opprykkskandidatene. Spillerstallen er godt sammensatt og har få mangler. Troppen er godt besatt i alle posisjoner og oser av kvalitet, med unntak av en: venstreback. Per dags dato er det ingen i den nåværende spillertroppen som spiller venstreback til vanlig. Det er flere spillere som kan gjøre en jobb i den posisjonen, men ideelt sett bør det signeres en naturlig venstreback som går rett inn på laget. Dersom dette ene problemet blir tatt hånd om før seriestart, vil AaFK Fortunas kandidatur til opprykk styrkes ytterligere.

Guro Hammer Røn og Nora Harnes Håheim kommer til å være nøkkelspillere for AaFK Fortuna i opprykksjakten. Foto: Kristian Moe

De tøffeste konkurrentene

Dersom man ser på de største konkurrentene til AaFK Fortuna i kampen om opprykk, er det som nevnt mange lag som jeg tror kommer til å kjempe om en plass blant topp fire. Men av disse er det få lag jeg klarer å se for meg spille i Toppserien. Av de seks lagene som ble nevnt tidligere er det bare TIL 2020, AaFK Fortuna, og muligens Kolbotn som jeg mener kan lukte på Toppserie-spill i 2024.

Øvrevoll Hosle, Hønefoss og KIL/Hemne er alle vanskelige lag å møte, men jeg har problemer med å se noen av dem spille i Toppserien. Alle disse tre lagene kan godt havne blant de fire beste etter grunnspillet, og senere gjøre mine vurderinger og spådommer til skamme, men basert på forrige sesong ser jeg ikke på noen av dem som hete kandidater til å rykke opp til Toppserien. På papiret mener jeg at AaFK Fortuna er et bedre fotballag enn alle tre.

Et lag som jeg derimot ser på som en seriøs opprykkskandidat er TIL 2020. Nysatsingen fra Tromsø imponerte voldsomt forrige sesong og endte opp med å vinne grunnspillet i 1. divisjon foran Åsane. I det omdiskuterte sluttspillet som nå er avviklet, slet TIL 2020 litt mer og klarte ikke å sanke nok poeng til å rykke opp. Denne sesongen er de kanskje den største opprykksfavoritten, og selv med ny hovedtrener, tipper jeg at TIL 2020 blir fryktelig skumle og er trolig AaFK Fortunas tøffeste konkurrent.

Helt til slutt må jeg nevne Kolbotn, som takket være den håpløse sluttspillordningen i Toppserien, rykket ned til 1. divisjon. Laget fra Sofiemyr var ett poeng unna en plass i mesterskapssluttspillet, men kollapset i nedrykkssluttspillet på høsten og måtte ta den tunge turen ned en divisjon. Denne sesongen er nok målet å rykke direkte opp igjen, men Kolbotn har fått nytt trenerteam og mistet mange av sine beste spillere siden det fatale nedrykket. Tross noen spennende nysigneringer er det mange spørsmålstegn og usikkerhetsmomenter rundt Kolbotn før 2023-sesongen.

Uansett går vi en fryktelig spennende 1. divisjonssesong i møte med et AaFK Fortuna-lag som jakter opprykk. Toppserie-spill på Color Line Stadion i 2024 hadde vært utrolig kult, og det er absolutt ikke umulig. Jeg vil faktisk gå så langt å si at det er realistisk.