Kjersti Eiklid Young er første lege som har signert avtale med Kry i det nye helsesenteret i Ålesund.

I januar tok hun permisjon fra jobben som fastlege og startet helprivat praksis. Da fikk hun for alvor smake på hvor mye arbeid det er å drive et legekontor.

– Det var ikke aktuelt å gå tilbake til den kommunale stillingen og jeg vurderte seriøst å gjøre noe helt annet. Men så tok jeg en telefon til Kry og forhørte meg om et samarbeid, og slik ble det, forteller hun.

Hun vet ikke hvor hun hadde vært i dag dersom hun ikke hadde tatt den telefonen til Kry.

– Det hadde vært trist, for det er fastlege jeg har lyst å være og fastlegeyrket jeg brenner for, oppsummerer hun.

Sundgata Helsesenter skal som navnet tilsier holde til i Sundgata i Ålesund sentrum. Foto: Einar Welle
Nina Wiggen, medisinsk direktør i Kry. Foto: Kry

Åpner i september

Helsesenteret åpner 1. september og blir det første i Krys portefølje av tjenester til det offentlige. Det skal eies og driftes av Kry, men bemannes av selvstendig næringsdrivende fastleger.

– For å få til en bærekraftig fastlegetjeneste, er vi nødt til å tenke nytt. Vi må bruke helsepersonellet til det helsepersonell skal brukes til, og støttepersonell til alt annet, sier Nina Wiggen, medisinsk direktør hos Kry.

Ved Sundgata helsesenter vil Kry ha ansvar for alt av støttepersonell, fra helsesekretærer og sykepleiere, til vaktmester og økonomiansvarlig.

– Vi vil samarbeide med fastleger, legekontorer og kommuner slik at fastlegen får da mer tid til pasientrettet arbeid og en mer balansert arbeidsdag, sier Nina Wiggen, men understreker:

– Vi ønsker å avlaste fastlegen – ikke erstatte dem, fortsetter hun.

Flere på plass

Ifølge nettsiden til Sundgata helsesenter skal også fastlege Rebekka Eriksen og helsesekretær Hege Beate Klev jobbe der.

Rebekka er allmennlege i spesialisering. Hun ble autorisert som lege i 2021 og har erfaring fra allmennpraksis og psykiatri.

Hege er utdannet helsefagarbeider og har lang erfaring med resepsjon og laboratoriearbeid.

Fastlege Rebekka Eriksen. Foto: Sundgata Helsesenter
Helsesekretær Hege Beate Klev. Foto: Sundgata Helsesenter

God dialog med kommunen

Fra dialogen mellom Kry og Young startet i januar, har det også vært tett dialog med kommunen.

– Vi har hatt bred involvering underveis av administrasjonen og representanter fra fastlegene. Det er gjennomført møte med tillitsvalgt i Legeforeningen og med leder for Allmenlegeutvalget. Kry har vært deltagende i de fleste av disse møtene. Det er også sendt ut informasjon om Kry til alle fastlegene, sier Lisbeth Anita Løvoll, som er rådgiver for Fastlegeordningen i Ålesund kommune.

Ålesund kommune har i sin kommuneplan at de i minst mulig grad ønsker å drive legekontor selv. Kommunen gir et ekstratilskudd for å støtte opp under fastleger som velger næringsdrift.

– For å være attraktive så må vi kunne tilby alle typer driftsformer, noe som gjør at vi både har fastlønnede kommunale leger, selvstendig næringsdrivende leger i kommunaldrevne kontor og helprivate kontor, sier Løvoll videre.