I Ålesund finnes det to Rotaryklubber; Aalesund Rotaryklubb og Aalesund Øst Rotaryklubb. I tillegg finnes Aalesund Young Rotaryklubb, som er en såkalt satelittklubb av Aalesund Rotaryklubb, og som henvender seg til ungdommer fra 20 til 40 år. Disse klubbene er en del av Distrikt 2305, som omfatter alle Rotaryklubbene i Hedmark, Oppland, Sunnmøre, Romsdal og Eda i Sverige.

– Hovedorganisasjonen Rotary blir ledet av en verdenspresident, som blir byttet hvert år. Sittende president har alltid et motto. I år er det Gordon McInally fra Skottland og hans motto er «create hope in the world», som ønsker å fokusere på psykisk helse. Men grunnideen til Rotary er å fremme styrken og viljen til å gagne andre, forklarer president i Aalesund Øst Rotaryklubb, Kristin Wangensteen.

Medlem i Aalesund Øst Rotaryklubb

– Hverdagen til en rotarianer i Aalesund Øst består av et møte på en time hver onsdag. Det møtet åpner med det vi kaller en «tre minutter», der et medlem får tre minutter til å fortelle om noe som interesserer dem og som de ønsker å rette fokus på. Deretter har vi foredrag, der vi inviterer ulike folk til å holde foredrag for oss. Det kan være om alt mulig, som for eksempel fra Frelsesarmeen, politiet eller andre organisasjoner. Det er et veldig bredt spekter, forteller Wangensteen.

– Så har vi også en del aktiviteter og klubbprosjekter som klubben gjør utover det å ha møter, foredrag og det sosiale, legger hun til.

Lokalt engasjement

Wangensteen er klar på at Aalesund Øst Rotaryklubb har et ønske om å ha et lokalt engasjement, samtidig som de følger grunnideen til Rotary om at alt som gjøres skal gagne folkene det gjøres for. For Aalesund Øst Rotaryklubb innebærer dette en hel haug med ulike prosjekter og støttearbeid, som å gå natteravn 1–2 ganger i halvåret, drive matutdeling til jul og påske, strandrydding, samt gi støtte til organisasjoner som Frelsesarmeen og Blå Kors. I tillegg trekker Wangensteen frem et viktig prosjekt de hadde i samarbeid med Galyna Blindheim og Ørskog Rotaryklubb.

– Vi samlet inn ulltøy, ullgensere, ullsokker, votter, luer, skjerf og andre varme klær som vi sendte til Ukraina. Da lagde vi hjelpepakker med tingene vi hadde samlet inn og sendte 75 pakker a 20kg til en musikkbarneskole i Zhovti Vody for å hjelpe lærere og elever. Mens Ørskog Rotaryklubb samlet inn dyner og soveposer som også ble sendt dit, forteller hun engasjert.

Aalesund Øst Rotaryklubb er også engasjert i Impande, og har bidratt med mat og hygge til mestringskurset «Framover» i regi av Helse Møre og Romsdal. De var også initiativtakere til «Rotarystien» i Borgundgavlen, som nylig ble åpnet.

Noen av styremedlemmene i Aalesund Øst Rotaryklubb. Fra venstre: styremedlem Jarle Sulebust, president Kristin Wangensteen og past president Anne Marit Blix Bondevik. Foto: Privat

En «påfylldag»

Per nå har Aalesund Øst Rotaryklubb 38 medlemmer, men etter dagens møte øker dette antallet til 40 ettersom klubben skal ta opp to nye medlemmer. Wangensteen opplyser at Rotary er en åpen organisasjon som alle kan bli medlem i, og mener at Rotaryklubbene er en utelukkende positiv og sunn sak.

– Man får påfyll av kunnskap, gode vennskap og engasjement, sier klubbpresidenten.

Selv ble hun medlem i Aalesund Øst i 1997, men tok en liten pause da hun fikk en datter. Siden 2001 har hun imidlertid vært sammenhengende medlem i Rotaryklubben.

– Årsaken til at jeg er med er at det er påfylldagen min. Jeg synes det er fantastisk fint at det er et felleskap med mange positive, kunnskapsrike og hyggelige folk, og jeg får påfyll av masse ny kunnskap hver uke. I tillegg har vi sosiale sammenkomster, og vi får gitt noe tilbake gjennom aktivitetene og prosjektene våre. Det synes jeg er fint, smiler Kristin Wangensteen avslutningsvis.

Slik startet Rotary

Den første Rotaryklubben ble formet i Chicago i USA, da advokaten Paul Harris samlet tre forretningspartnere til et møte på kontoret til vennen Gustave Loehr. De første medlemmene bestemte seg for navnet «Rotary» fordi de i begynnelsen roterte på å ha ukentlige klubbmøter på hverandres kontorer. Men i løpet av ett år ble klubben i Chicago så stor at de måtte bytte til å ha møtene på en og samme møteplass.

Siden oppstarten i 1905, har Rotary vokst til å bli en verdensomspennende organisasjon, som nå finnes i over 200 land og geografiske områder, fordelt på 33 000 klubber med til sammen over 1.2 millioner medlemmer, deriblant Norge, som er delt opp i seks Rotarydistrikter.