Sparebanken Møre har støttet opp om unges oppvekstkår gjennom å være en aktiv bidragsyter til lag, organisasjoner og aktiviteter på Nordvestlandet i mange år. Siden 2007 har banken også delt ut stipend til flere hundre talent fra regionen. TEFT-stipend er et talentstipend for idrett og kultur, og er rettet mot enkeltpersoner i alderen 15-35 år. Nivået blant søkerne er høyt, og tidligere erfaring levner liten tvil om at bidraget har stor betydning for videre karriere.

Rekordmange søknader I år fikk Sparebanken Møre inn hele 179 søknader til TEFT-stipend, - og det er ny rekord. Søkerne har alle utmerket seg på høyt nivå innen sitt område, og målet er at stipendene kan motivere til videre innstas. Flere av de tidligere mottakerne har vært ledende innen sine felt og har oppnådd imponerende resultat. 20 vinnere I år blir TEFT-stipend på til sammen 1.000.000 kroner fordelt på 20 lovende unge talent. Alle vinnerne får 50.000,- hver.

Eskil Engås (19), Stranda | Faktveit: Volleyball Eskil er en av få på sin alder som spiller fast på et eliteserielag. TIF Viking i Bergen er laget han spiller på ved siden av å gå på toppidrett ved Tertnes vgs. Han har også fast plass på U20 landslaget og omtales som en av de beste på sitt årskull. Målet er å kunne leve av idretten.

Florian Rademacher Krogsæter (16), Tomrefjord: Althorn Florian spilte althorn på TEFT-galla lenge før han selv var gammel nok til å søke om TEFT-stipend. Han har et stort talent av internasjonal kaliber, og har allerede vært solist med bl.a. KORK og vet godt hvordan publikum vil underholdes og sjarmeres.

Harsha Jerome Senaviratne (28), Molde | Bærum: Piano | komponist Som komponist og pianist med jazzfaglig forankring, leker Harsha seg også med inspirasjon fra sin egen flernasjonale kulturarv fra Sri Lanka og Norge. Ambisjonen er å kombinere den tradisjonelle musikken han vokste opp med i Sri Lanka og den nordiske jazzen, og stipendet vil gå til produksjon av EP-innspilling av eget prosjekt.

Ingeborg Synstnes Hole (17), Åndalsnes | Veblungsnes: Langrenn | motbakkeløping | løping Ingeborg har den siste sesongen virkelig imponert det lokale langrennsmiljøet med sin framgang. Hun er i starten av karrieren sin, men har vist et spesielt stort talent og potensiale.

Ingela Eikrem (22), Volda: Boksing For å kunne satse på bokseidretten, flyttet Ingela fra Volda til Molde for å gå på videregående. Deretter gikk turen til verneplikt i Forsvaret. Denne sesongen har Ingela hatt base i England der hun har trent, konkurrert og hatt en veldig aktiv sesong. Hun har hentet hjem Sølv i Golden Girl Championship, som er den største dameturneringen i verden innenfor boksesporten.

Jakob Sewerin (20), Ålesund: Produksjon | komposisjon | arrangering Jacob startet med valthorn som 7-åring, og mestrer i dag svært mange andre studio-instrument i tillegg. Dette kommer godt med når han boltrer seg i lydstudio med egne komposisjoner og arrangement. Nå tar han fatt på studier innen musikkproduksjon og satser på å leve av musikken på heltid.

Johanne Lyshagen Stette (23), Ålesund | Hägersten: Dans Johanne har profesjonell danseutdanning fra både Oslo og Stockholm. Hun er en kreativ og teknisk sterk danser med en egen gnist. Stipendet vil hun bruke til sommerkurset Tropea og til andre proff-klasser.

Julia Hessen (18), Ålesund: Håndball Julia er en fighter som ikke lar seg stoppe av skader. Hun har fast plass på landslaget og omtales som en av de beste på sitt årskull. Ingen tilfeldighet, når familien har laget seg "bane" på stua for å øve på finter og teknikker, og at Julia har hengt med både når den 6 år eldre storesøstra spilte håndball og fått ekstra motstand ved å spille med guttene.

Mia Charlotte Skoge Nøringseth (24), Ålesund | Oslo: Sang | låtskriving | produksjon Mia vil bruke stipendet til å fortsette å utvikle sin egen sound i studio. Med bakgrunn fra musikkteater ved Bårdar og studier av utøvende pop-musikk har Mia lagt grunnlaget for å satse videre. Nå skal hun fortsette å skrive og gi ut låter med sitt eget uttrykk. Disse skal etter hvert bygges opp til et live-show til festivaler. Et piano står også høyt på ønskelisten.

Nils Arne Halle Erstad (22), Meisingset | Kristiansand: Klassisk sang | musikkteater Nils Arne har vært innom flere sjangere, fra folkemusikkmiljøet i Tingvoll og deretter den klassiske musikken rundt Operaen i Kristiansund. Dette har også gitt mersmak på musikk og teater i kombinasjon. Nå er Nils Arne snart ferdig med bachelorstudiet i klassisk sang, men ønsker videre å utvikle seg i retning musikal. Vokalpedagoger i Italia og Sveits står høyt på ønskelista.

Nils Arne Halle Erstad Foto: Ingrid Ellevset

Kristine Pettersen Hammerø (16), Fosnavåg Giske: Turn Når du drømmer om å turne i OL 2028, sier det seg selv at du må være ekstremt strukturert og dedikert. Kristine har allerede oppnådd mye, og på vei mot OL vil hun konkurrere internasjonalt i World Cup og World Challenges cup, samt EM, VM, Nordisk og Nordeuropeisk. I konkurranser der hun deltar for klubben må hun dekke utgiftene selv. Da er TEFT-stipendet et godt tilskudd.

Kristin Tennfjord Engås (27), Tennfjord Trondheim: Klassisk fiolin Samtidig med musikkstudiene på fiolin er Kristin konsertmester i Studentersamfundets symfoniorkester, spiller i flere kammermusikkgrupper og synger i operakoret. Hun er utdannet og jobber som sykepleier ved siden av å satse på musikken. Kristin er hardtarbeidende, og hun har en enorm kapasitet.

Linus Engdahl (20), Torvikbukt: Langrenn Linus fra Torvikbukt har allerede en imponerende 3. plass i Norgescup Langrenn i sin aldersklasse, og det betyr at han samtidig er på topp i verden. Han er snart ferdig med 4. år på Norges toppidrettsgymnas på Lillehammer.

Live Marie Hanken (22), Ålesund: Vokal gitar låtskriving produksjon Live kom - som 1 av 4 - inn på Norges Musikkhøyskole på kriteriene "særegenhet i i eget prosjekt, komposisjoner og talent". Hun har spilt gitar og sunget hele livet, og startet å skrive egne låter under lockdown. Hun har klatret raskt opp på scenen både på Nordvestlandet og i Oslo. Med TEFT-stipend, sitt unike og eksperimentelle særpreg håper hun å komme videre med sitt eget EP-prosjekt.

Marte Sæther Frostad (34), Slagnes Åheim: Tørrpastell Marte oppdaget tidlig gleden ved å tegne og male, og har sett hvordan dette har vært terapi både for seg selv og andre. TEFT-stipendet vil hun blant annet bruke til å kjøpe inn utstyr slik at hun kan holde kurs i teknikken tørrpastell. Høy på listen over meritter står en tegning gitt til Kong Harald og Dronning Sonja i 2022.

Kristine Pettersen Hammerø Foto: Fjordlapse Photography

Peter Olav Pilskog Bitocchi (18), Hjørungavåg: Friidrett | sprint Peter liker hvordan friidrett er med å skape identitet, motivasjon og ambisjoner. Gjennom sporten får han både fysiske og mentale utfordringer, og han liker å pushe seg selv til å bli enda bedre. Peter er en svært lovende sprinter som satser seriøst. I tillegg skaper han godt miljø rundt seg. I tillegg til idretten er han også aktiv speider, og han bruker gjerne dataspill med gode venner som avkobling.

Sienna Grande Bruseth (18), Jessheim | Stranda: Alpint Sienna er ung, spennende og lovende som alpinist, og har levert sterke resultat og viser fin utvikling. Dette året går hun i andre klasse på skigymnas NTG på Lillehammer. Håpet er at hun til neste sesong også kan være med å kjøre renn utenfor Skandinavia og måle seg mot de beste i verden. En plass på alpinlandslaget burde også være innen rekkevidde

Solveig Eide Grønningsæter (22), Eidsdal: Fele | folkemusikk Solveig er dyktig, måldrevet, positiv og tør og ta sjanser. Og hun har fått til mye. Nå går hun andre året på utøvende folkemusikk på Voss, der blant annet TEFT-stipend vinner Jorun Marie Kvernberg er en av lærerne. Solveig vil bruke TEFT-stipendet til å lære folkemusikktradisjoner også fra andre land. Kanskje går turen til Irland.

Teo Martinus Mork-Tøvik (17), Kårvåg | Averøy: Functional fitness | Crossfit Teo begynte tidlig med fotball på Averøya, og lærte seg treningsglede, lagånd, konkurranse og disiplin. Tidlig i tenårene gikk han over til Crossfit i Kristiansund, og målet er toppen av pallen i VM og Games. Han har allerede topplasseringer i Functional Fitness-konkurranser nasjonalt og internasjonalt i sin aldersklasse, og han omtales som en lovende utøver, dedikert og seriøs også utenfor idretten.

Tobias Nakken (20), Molde: Landeveissykling I 2023 syklet Tobias for det britiske continental-laget TRINITY Racing, noe som ga han muligheten til å utvikle seg videre mot drømmen om å bli proff. De siste årene har han gått på sykkellinjen på TNG Bærum. Tobias har jobbet hardt og målbevisst over mange år. I 2022 sesongen vant han NM-gull på fellesstart landevei. Han var i tillegg med på det norske juniorlandslaget, som vant sammenlagt seier i et Nations Cup løp.