- Ideen om å samle selskapets historie i en bok kom da vi drøftet hvordan vi ønsker å markere at Nils Sperre AS fyller 100 år nå i 2023, forklarer Cato Raaum Viken, daglig leder i Nils Sperre.

Kort tid etter ble Knut Arne Høyvik fra Ulstein engasjert som forfatter.

Knut Arne Høyvik Foto: Nils Sperre AS

Historie om en tøff bransje

- Dette har vært et veldig spennende prosjekt som jeg er beæret over å få jobbe med, sier Høyvik.

Som tidligere fiskeskipper og informasjonsansvarlig for Norges Fiskarlag, kjente Høyvik godt til bransjen. Likevel ble det en lærerik opplevelse å skrive om fiskebedriftens 100 år lange historie. Et selskap som i 2022 omsatte for hele 1,2 milliarder kroner.

- Boken viser hvordan profesjonell fiskeindustri fungerer og gir et godt innblikk i hvor tøff bransjen kan være. Den viser også hvordan Nils Sperre har kommet seg gjennom utfordrende tider, og ikke minst klart å vokse, gjennom aktivt eierskap hvor eierne er tett på alt som skjer, sier han

Mye av bakgrunnsinformasjonen i boka er basert på intervju med flere generasjoner av Sperre-slekten. I tillegg er tidligere daglig leder Palmar Sperre sine notater, hvor han har rekonstruert hans og farens tid i selskapet, en viktig del av boken.

Det nye 5 000 kvadratmeter store fryselager hos Nils Sperre på Ellingsøy Foto: Sorentio

Feirer 100 år med nytt fryselager og åpent hus

Nå har den 178 sider lange boken «100 år med fisk» nylig blitt levert fra trykkeriet. Akkurat i tide for 100-årsmarkeringen som Nils Sperre skal ha lørdag 4. november.

- Da blir det åpent hus her på Ellingsøya, hvor vi lanserer boken og innvier vårt splitter nye 5 000 kvadratmeter store fryselager. I tillegg står det musikk og bacalao på menyen, forteller Cato Raaum Viken.

«100 år med fisk» Foto: Nils Sperre AS