Sammen med medstudent Kristian Stenmark var Silje på en liten rekrutteringsturné rundt om på videregående skoler i Ålesund for å fortelle om NHH og studietilbudene der.

– Vi oppfordret elever til å se nærmere på NHH og økonomistudier dersom det er noe som interesserer dem. I tillegg er vi veldig opptatt av å senke skuldrene til elevene som skal søke seg videre til høyere utdanning, for det kan være veldig skummelt, forteller Silje.

Takker gamlelæreren

For Silje har selv vært i situasjonen der hun skulle søke seg videre og bestemme hvilken yrkesretning hun ønsket å gå. Å velge veien videre etter videregående skole er et viktig valg og kan virke skummelt for mange. Det var det også for Silje, som var veldig usikker på hva hun ville studere.

– Jeg følte ikke at jeg passet til noe, sier hun.

Men én lærer endret alt. Samfunnsøkonomilærer ved Latinskolen i Ålesund, Kjell Palmar Røsvik, har mye av æren for at Silje til slutt valgte å gå videre med økonomistudier.

– Økonomi ble et ganske selvsagt valg for meg fordi jeg følte såpass stor mestring i timene til Kjell, forteller hun.

Hva er det som gjør Kjell til en så god lærer?

– Han har en veldig unik måte å formidle pensum. Kjell satt av mye ekstra tid og sørget for at alle hang med på hans løp. Han lagde mye ekstramateriale og satt pensum inn i aktuelle situasjoner. Jeg tror bare han har en unik evne til å få alle til å føle seg sett i timene, og det var veldig viktig for meg, skryter Silje.

Foto: Kristian Moe

– Gjør det du trives med

Etter videregående visste Silje at hun ville vekk fra Ålesund og se noe annet. Faren hennes hadde jobbet mye i Bergen, og byen mellom de syv fjell var derfor førstevalget. Økonomistudiet ved NHH var også på toppen av prioriteringslista, men på grunn av høye karakterkrav kom ikke Silje inn på første forsøk.

– Heldigvis hadde jeg satt opp en backup-plan. Jeg begynte først på et annet økonomistudie, men det falt ikke helt i smak. Etter hvert kom jeg inn på NHH, hvor jeg føler jeg har funnet min plass og trives godt både sosialt og faglig, forteller hun.

Nå går hun tredje året på en bachelorgrad, som hun er ferdig med til sommeren. Deretter planlegger hun å gå videre og fullføre en mastergrad. Hun håper også at rekrutteringsturneen har inspirert og hjulpet elevene hun har snakket med.

– Jeg tror mange kjenner seg igjen i det jeg har vært gjennom, så kanskje det hjelper å høre fra noen som har stått i samme situasjon som de er i nå, mener Silje.

Hva er det viktigste rådet du kan gi til elever som er usikre på hva de skal velge?

– Det viktigste er å tenke på hva man trives med å gjøre. Man skal ikke begynne på et studie fordi foreldre eller lærere sier det, men fordi det er noe man føler en stor lidenskap for. Det er viktig å følge magefølelsen sin og velge noe man liker, svarer hun.

– Også er det viktig å ta tida til nytte. Det er ingenting galt med å prøve, og man har ikke feila hvis det ikke går på første forsøk. Da har man heller fått en erfaring som man kan ta med seg videre, poengterer Silje Farstad Moe.

Foto: Kristian Moe