Både statsminister og finansminister, statistikere, analytikere og andre fagfolk, begynte tidlig i fjor å forberede oss på hvor tungt det ville bli når høsten kom. De fleste spådde – helt riktig – at vi ville få høye strømpriser, at renta skulle opp, og at mye annet også kom til å bli dyrere.

– Alt dette vil føre til tunge tider for norske husholdninger, spådde de, og enda verre ble det med Russlands brutale angrep på Ukraina. Selv om mange begynte å merke trykket allerede i sommer, var det da høsten kom, langt unna det ragnarokket folk flest satt med en følelse av å være forespeilet.

En annerledes jul

– Vi må nok forberede oss på en litt annerledes jul, var det mange som sa, når den store katastrofen uteble på høsten. Men allerede i november viste handelstallene at de fleste nordmenn så ut til å klare seg relativt greit. Folk handlet julegaver som før, og mange så i desember ut til å ønske å ta igjen for to år med korona og oppdemmet julestemning.

Mange sliter

Likevel var det altfor mange som ikke fikk ta del i festen. Noe som også har vært skrevet om her tidligere. Det er ikke den norske velferdsstaten verdig at så mange som nå, må sette sin lit til hjelp fra frivilligheten for å få mat på bordet – både i høytidene og i hverdagen. Å hjelpe disse burde være jobb nummer en for en steinrik velferdsstat og en sosialdemokratisk regjering.

– Vi må bare forberede oss på at 2023 kommer til å bli et tøft år, i alle fall i starten, er det mange som predikerer nå om dagen.

Folk flest

Og selvsagt begynner nå mange av oss å kjenne på at lønna ikke rekker til like mye som før. Men brutalt nok: Det er også hele hensikten! For vi klarer ikke å få bukt med inflasjonen uten å kutte i forbruket.

Jeg tror likevel at de aller fleste av oss vil klare oss greit. Det blir i alle fall ikke bedre av at vi hele tiden skal minne hverandre på at ting skal bli så ille. Ikke er det bra for vår psykiske helse, og holder vi på lenge nok, risikerer vi å krysse en farlig grense for at dette blir en selvoppfyllende profeti.

Sammenlignet med folk i veldig mange andre land, klarer folk flest i Norge seg bra. De fleste av oss vil nok også fortsette å ha det helt greit, og jeg tenker at det er mye bedre å møte det nye året med en innstilling om at: Det kan like godt gå bra!

Det er mulig jeg er litt naiv, men jeg er i alle fall lykkelig.