Siden oppstarten er det kun i 2021, midt i pandemien, at det ikke har vært Båt & Caravan-messe i Sparebanken Møre Arena. Hvert år er det rundt 5000 besøkende i løpet av den tre dager lange messa, opplyser markedsansvarlig Jeanette Lorgen:

– Fredagen er alltid rolig, men en veldig god dag. Da er det gjerne seriøse kjøpere som kommer innom, kiker rundt, snakker med selgerne og får tips. Så går de hjem og tenker litt, før de eventuelt bestemmer seg for å komme tilbake og kjøpe på lørdag eller søndag. Det er jo snakk om store kapitalvarer, og da er det viktig å sondere terrenget før man handler, sier hun.

Harry Rypdal fra Ferda sammen med Ellen Nerland og Jeanette Lorgen i en stor campingvogn (Südwind) fra Knaus, på standen til Ferda. Foto: Kenneth Kamp
Knaus Südwind Foto: Kenneth Kamp

Mer caravan

I år blir dette den eneste messa av sitt slag mellom Bergen i sør og Sandnessjøen i nord! Bergen har nettopp hatt messe – med godt besøk og godt salg, ifølge Jeanette. Det mener hun lover godt også for messa her i Ålesund.

– Det nye i år, er at vi har litt mer caravan enn før, blant anna med en ny forhandler, og så har vi mer på utstyrssida, både for båt og caravan, opplyser hun.

I fjor begynte messa også å tilby ansiktsmaling og litt andre aktiviteter for barn – det tror prosjektleder Ellen Nerland er viktig:

– Her møter folk andre med samme fritidsinteresse, så messa trekker til seg en del folk som vanligvis ikke ville oppsøkt butikkene. De kommer gjerne med hele familien, og da er det viktig at vi har et tilbud for barna, poengterer hun.

Kristian Tunheim med årets største nyhet fra Yamarin, en skjærgårdsjeep med modernisert design både i skrog og interiør. Foto: Kenneth Kamp

Den største aktøren

Farvan har med seg hele 40 båter i år, fordelt over tusen kvadratmeter. Lars Kristian Tunheim, medeier i firmaet og verkstedssjef i Ålesund, forteller at de har har god erfaring med å være med på Båt & Caravan-messa:

– Det varierer hvor mye vi selger, men det er jo en grunn til at vi kommer igjen her år etter år. Siden oppstarten er det vel bare to år vi ikke har vært med, sier han med et smil.

Farvan selger båter over hele Nordvestlandet, fra Stad til Hustadvika. Båtmerkene er i hovedsak de som har Suzuki- eller Yamaha-motoerer, opplyser Tunheim.

Harry Rypdal fra Ferda Ålesund i en av de stadig mer populære bybobilene. – Få med at det er mye arbeid å gjøre klart til messe! Først må bilene vaskes hos Ferda, så kjører vi dem av gårde, og så må de vaskes igjen før vi kjører inn i messehallen, sier han – og ler godt. Foto: Kenneth Kamp

Bobil og campingvogn

Harry Rypdal, som er ansvarlig for bilklargjøring og vedlikehold hos Ferda Ålesund, er også en veteran på Båt & Caravan-messa.

– Båt & Caravan er liksom starten på sesongen for oss. Det gir en god boost, sier han.

Ifølge Rypdal er campingvogner fortsatt mest populært blant barnefamilier, som gjerne vil ha litt mer plass og ofte står mer i ro enn de kjører rundt. Når man blir litt eldre, er det mer fristende med en bobil som man kjøre rundt i.

– Mindre bybobiler blir mer og mer populært, siden de er så snertne å parkere i bysentrum. Og så selger vi stadig mer av lettere campingvogner til elbileiere – men der er fortsatt problemet at selv om mange elbiler har blitt sterke nok til å trekke ei vogn, så går det hardt ut over rekkevidda, påpeker Harry Rypdal.