Iselin Ødegaard Brathaug er utdanna interiørdesigner og driver det lille konsulentfirmaet Oasen Interiør. Hun sier at fargene som omgir oss, betyr mye for hvordan vi føler oss:

– Farger har større påvirkning på trivselen vår enn vi tror. Det er ikke tilfeldig at folk i Nord-Norge, der de har så mørke vintre, har mye mer farge i interiøret enn vi har lenger sør, poengterer hun.

Fargeenergi

Ifølge Iselin får vi energi av å ha sterke farger rundt oss, mens vi kan bli depressive når alt bare går i svart eller hvitt.

– Rødt stimulerer til aktivitet og er en fin farge å ha på for eksempel treningssentre, sammen med andre sterke farger. Har man litt sterke farger i entreen, får man en liten energi-boost når man kommer hjem, men når man så kommer inn på stua, kan det være greit med litt mer dempa farger, sier hun.

Videre forteller hun at blått er den fargen i verden som er mest likt. Blått oppleves kjølende og beroligende og er derfor en god farge på et soverom, mens grønt er den fargen som oppleves mest avslappende for øynene. Grønt er også et symbol for sikkerhet, opplyser hun, og dette er en av grunnene til at nødutgang-skilt er grønne.

– Gult og oransje er sterke farger som gir energi og glede, men de må brukes med forsiktighet. Om du har et helt rom i gult, kan du fort bli sliten, skal vi tro Iselin.

Puter og lamper

Et hvitt rom kan kanskje oppfattes som nøytralt, men det blir fort for kjedelig for oss. Løsninga, sier Iselin, er å fylle på med fargerike interiørelementer:

– Fargerike puter eller lamper kan forandre hele opplevelsen av et rom. Disse er dessuten enkle å skifte ut, alt etter årstid eller hva man føler for. Om vinteren vil man for eksempel gjerne ha mer og sterkere farger rundt seg enn om sommeren, sier hun.

Denne sofaen fra Skyhome er et godt eksempel på den organiske møbeltrenden, ifølge Iselin. Selv om varme farger som fersken er i vinden for tida, holder blått fremdeles stand. – Blått er kjølig og beroligende og er faktisk verdens mest populære farge, sier interiørdesigneren. Foto: Skyhome (reklamefoto)

Gulvet – et møbel

Iselin poengterer også at det er viktig å tenke helhetlig om de tre store flatene: gulv, vegger og himling.

– Som interiørdesigner starter jeg alltid med gulvet, ettersom det er en stor flate som sjelden blir skifta, og det er et møbel i seg selv. Deretter tilpasser jeg vegger og tak. Er det snakk om et soverom, vil jeg vanligvis anbefale samme farge på veggene og taket, fordi det gir mer ro og harmoni.

Glans og tekstur

I tillegg til selve fargene, er Iselin også opptatt av glansen og teksturen på overflata:

– Å bruke samme farge, men ulike glansgrader, er en måte å skape en sømløs og elegant opplevelse. For eksempel kan man velge blanke vinduskarmer og listverk, men supermatte vegger. Supermatt finish gir et eksklusivt fargeuttrykk, der fargen kommer bedre til sin rett, sier Iselin.

Også materialbruken ellers i interiøret, er viktig, poengterer hun, og forteller at man kan gjerne kan blande ulike taktile overflater.

– For en god harmoni bør man blande naturlig myke materialer og tekstiler med harde, blanke og glatte overflater. I sofaen kan man gjerne ha puter puter med ulike stoffer, som ull, lin, kashmir og skinn, forklarer hun.

Et «moodboard» (stemnings-tavle) fra Oasen Interiør. Det er viktig å bruke ulike taktile overflater og å ombinere myke tekstiler med blanke overflater, mener Iselin. (Foto: Oasen Interiør) Foto: Oasen interiør

Fersken – og blått

Når det gjelder trendene nå, sier Iselin at folk helt klart ønsker mer farger enn før, og gjerne farger fra den varme delen av fargesirkelen, som ferskennyanser. Men blått er det fortsatt mange som er glad i – og Iselin tar gjerne til orde for å kombinere:

– Man kan for eksempel ha en ferskenvegg og en knallblå lampe. Lamper er alltid fine å bruke til å gi en dæsj med farge. Dessuten er det viktig å ha mange nok lyskilder i et rom – gjerne fem til ti – som er riktig plassert. Det er lite som er så irriterende som å ha for dårlig lys der du har lyst å sitte og lese ei god bok. Derfor er det stadig flere som forstår at det er lurt å få en interiørdesigner til å lage en god planløsning med en tilpassa belysningsplan, sier hun.

Tepper og tapeter

Mønster er også populært, og det kan være både striper og store blomster. Store tepper er veldig i vinden – og ikke minst gardiner er tilbake for fullt. Ifølge Iselin skal møblene gjerne være organiske nå, gjerne litt i retning ’70-tallet, men med en ny vri.

– Mønstrete tapeter har også blitt populære igjen. Men man trenger ikke å ha tapet på alle veggene – det kan være nok å bare tapetsere den ene veggen, poengterer Iselin.

Sist, men ikke minst, er det ett råd som er greit å huske på:

– Alt er lov! Hjemmet skal gjenspeile hvem som bor der, men det kan være greit å unngå for mye av det gode, sier interiørdesigner Iselin Ødegaard Brathaug.